Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană a anunțat un ajutor de 100 de miliarde pentru producţia ecologică în U.E

Comisia Europeană a anunțat un ajutor de 100 de miliarde pentru producţia ecologică în U.E

Andrei Paraschiv
3 minute de citit Publicat la 17:10 26 Feb 2025 Modificat la 17:10 26 Feb 2025
steaguri uniunea europeana
Comisia Europeană a anunțat miercuri un ajutor de 100 de miliarde pentru producţia ecologică în U.E. Sursa Foto: Getty Images

Comisia Europeană a anunțat miercuri un ajutor de 100 de miliarde pentru producţia ecologică în Uniunea Europeană. Finanţarea va fi catalogată drept un ajutor pe termen scurt pentru supra-alimentarea producţiei ecologice în Uniunea Europeană. Strategia este un răspuns la concurența din China și SUA, conform Politico.

Finanțarea face parte din "Clean Industrial Deal" al executivului UE, planul său principal pentru a ajuta industriile tradiționale să reducă emisiile de carbon și să stimuleze sectorul emergent al tehnologiei curate pe fondul concurenței din partea Chinei și a Statelor Unite.

"Astăzi, Europa a decis să investească în decarbonizarea și reindustrializarea sa. Peste 100 de miliarde de euro în total", a declarat comisarul UE pentru industrie, Stéphane Séjourné, într-o conferință de presă în care a anunțat strategia, potrivit Politico.

Comisia se confruntă cu constrângeri de finanțare, deoarece abia au început negocierile noului buget pe termen lung. Planul său promite să "mobilizeze peste 100 de miliarde de euro" pentru "producția curată realizată în UE".

Efortul de finanțare se concentrează pe o "băncă de decarbonizare industrială" și este reunit din mai multe locuri. Inițiativa va extrage 20 de miliarde de euro din Fondul de Inovare existent al UE, care sprijină tehnologiile cu emisii scăzute de carbon și 30 de miliarde de euro din "suplimente voluntare care vor fi făcute de statele membre", potrivit unui document de însoțire văzut de Politico.

O revizuire a programului InvestEU, care își propune să atragă mai multă finanțare privată, ar putea genera 25 de miliarde de euro, iar Comisia contează, de asemenea, pe venituri viitoare de 25 de miliarde de euro de pe piața de carbon a blocului, adaugă sursa citată.

Șeful UE pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat reporterilor la conferința de presă, că banca de decarbonizare "ar putea strânge până la 100 de miliarde de euro în următorii 10 ani". Această cifră ar putea atrage apoi bani din sectorul privat, a spus Hoekstra, argumentând că ar putea aduce totalul la 400 de miliarde de euro, adaugă Politico.

"Cu acest plan, ne propunem să reducem emisiile din industrie cu până la 30 la sută", notează sursa citată.

Firmele siderurgice, în special, au avertizat că se confruntă cu un declin ireversibil fără ajutor în acest an. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat discuții urgente cu sectorul metalelor începând de săptămâna viitoare. 

"Clean Industrial Deal" cuprinde, de asemenea, măsuri de stimulare a investițiilor, de scădere a prețurilor la energie și de creștere a cererii de producție curată. Aceste inițiative includ noi criterii fabricate în UE pentru materialele ecologice cumpărate de guverne și de alte autorități publice. 

"Această înțelegere propune regândirea totală a logicii din spatele achizițiilor publice, care până acum s-au bazat exclusiv pe criteriile de cost. [...] Vom adăuga noi criterii de durabilitate, rezistență, performanță și preferință europeană în contractele publice și, în general, în asistența publică", a spus comisarul UE pentru industrie, Stéphane Séjourné.

Alte măsuri includ achiziționarea în comun de materii prime critice. "Trebuie să facem cu litiu sau cobalt ceea ce am făcut cu vaccinurile Covid", a adăugat Séjourné. 

Comisia a lansat, de asemenea, un plan separat, dar strâns legat de reducere a prețurilor la energie pentru întreprinderile europene, propunând măsuri de reducere a taxelor la electricitate, a permiselor de viteză și de a ajuta companiile să semneze contracte de energie pe termen mai lung.

Teresa Ribera, vicepreședintele Comisiei pentru climă și concurență, a subliniat potențialul tranziției ecologice de a crea locuri de muncă în producția curată și în sectoarele adiacente. 

"Până în 2030, doar obiectivele UE în domeniul energiei din surse regenerabile vor genera peste 3,5 milioane de noi locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile. [...] Dar această tranziție înseamnă schimbare – unele sectoare vor trebui să se confrunte cu circumstanțe dificile", a declarat Teresa Ribera.

"Clean Industrial Deal" include o secțiune despre recalificare și probleme sociale, promițând o strategie viitoare "pentru a oferi oamenilor abilitățile de care au nevoie", dar nu este punctul principal al documentului.

×
x close