Antena 3 CNN Externe Comerţul transfrontalier în UE este facilitat

Comerţul transfrontalier în UE este facilitat

Comerţul transfrontalier în UE este facilitat
14 Feb 2007   •   18:59

Comisia Europeană a propus miercuri, 14 februarie 2007, o serie de măsuri legislative pentru a facilita comercializarea în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a produselor blocate din motive de certificare. Reglementările tehnice naţionale au ?uneori drept efect restrângerea schimburilor de mărfuri, cum sunt produsele de construcţie, numeroase produse alimentare, mobilă, biciclete, metale preţioase?, constată Comisia.

Comisarul pentru Industrie, Günter Verheugen, spune că prea puţini producători europeni participă la comerţul transfrontalier, din cauza dovezilor pe care trebuie să le aducă, care să ateste că aceste produse sunt conforme cu reglementările tehnice în vigoare. Oficialul spune că acest lucru face să crească inutil costul produselor. Pe viitor statele membre vor fi cele care vor trebui să indice de ce nu vor să autorizeze un produs, deşi acesta a fost autorizat într-o altă ţară. Propunerea se referă la mărfurile pentru care nu există legislaţie armonizată, adică 25% din produsele fabricate în Unideal Europeană.

Pentru restul de 75% dintre produse, Comisia propune măsuri de ?întărire a cooperării între organismele naţionale de acreditare?, cu scopul de a institui o singură autoritate de acreditare în fiecare stat. În prezent, există 1.800 de agenţii ce confirmă fabricanţilor că produsele lor satisfac normele comunitare.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close