Antena 3 CNN Externe Combaterea insurgenţei: Rusia vrea staţiune montane în regiunea nord-caucaziană

Combaterea insurgenţei: Rusia vrea staţiune montane în regiunea nord-caucaziană

Combaterea insurgenţei: Rusia vrea staţiune montane în regiunea nord-caucaziană
21 Iun 2010   •   04:58

Oficialii ruşi speră că o investiţie de 12 miliarde de euro va promova turismul şi va consolida locurile de muncă în săraca regiune, majoritar musulmană, unde insurgenţii doresc să creeze un stat şaria.

Rusia doreşte să construiască cinci staţiuni de ski în regiunea Caucazul de Nord, unde insurgenţa islamistă a ucis peste 1000 de persoane anul trecut.

Oficialii speră că cele cinci staţiuni, aflate în aceeaşi munţi în care se va organiza Olimpiada de iarnă 2014, vor intensifica turismul din Rusia şi vor mări numărul de locuri de muncă în regiunea mult săracită, zguduită de violenţe.

Liderii regionali şi ministerul rus al dezvoltării economice au semnat o declaraţie de intenţii - numită "Altitudine 5.642", după înălţimea în metri al celui mai înalt vârf din Europa, Muntele Elbrus din Caucazul de Nord.

"Până acum nu a existat nici o idee unificatoare şi să aducă locuri de muncă şi investiţii în Caucazul de Nord," declara preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Deşi republicile problematice Cecenia şi Inguşetia nu sunt incluse în plan, Daghestan ? locul de plecare al atentatorilor sinucigaşi ce au ucis 40 de persoane în atentatul din martie- va fi.

Celelalte staţiuni vor fi în republicile Karacia-Cerkessia şi Kabardino-Balkaria, majoritar musulmane, dar şi Adighea şi Osetia de Nord, creştine.

Oficialii ruşi speră să atragă jumătatea din suma necesară de la bănci, iar restul de la investitori privaţi.

Complexul va fi construit în următorii 10 ani.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close