Antena 3 CNN Externe Coloniști mascați au incendiat mașini și case în Cisiordania. Un palestinian a fost împușcat mortal. Netanyahu condamnă atacul

Coloniști mascați au incendiat mașini și case în Cisiordania. Un palestinian a fost împușcat mortal. Netanyahu condamnă atacul

OSINT Jit
Incendii și violențe declanșate de coloniști evrei în localitatea Jit, Cisiordania. Cel puțin o persoană a fost ucisă. 15 august 2024. Sursă foto: X@sentdefender
de A.I.    |    15 Aug 2024   •   23:48

Un palestinian în vârstă de aproximativ 20 de ani a fost împușcat mortal și un altul a fost rănit grav în timpul unui raid violent întreprins de coloniști evrei în localitatea Jit din nordul Cisiordaniei, joi noaptea, relatează Times of Israel, citând Ministerul Sănătății din cadrul Autorității Palestiniene.

Nu este momentan clar cine l-a împușcat pe palestinianul ucis.

Aproximativ 50 de coloniști mascați au participat la violențe.

Ei au incendiat cel puțin patru case și șase vehicule.

La scurt timp, imagini care surprind aceste violențe au apărut pe rețelele sociale.

Un oficial israelian a declarat că poliția de frontieră și soldații israelieni au sosit la fața locului și i-au împrăștiat pe coloniști, fără a opera, imediat, arestări.

Raidul mortal a fost denunțat atât de președintele și de premierul israelian, cât și de opoziția politică din Israel.

Liderul opoziției israeliene spune că atacatorii palestinienilor din Cisiordania sunt sprijiniți de unii miniștri din guvern

"Aceasta este o minoritate de extremiști care dăunează comunității (de coloniști) ce respectă legea (...) și care afectează reputația internațională a Israelului într-o perioadă deosebit de sensibilă și dificilă.

Aceasta nu este calea noastră și, cu siguranță, nu este calea Torei și a iudaismului. Oficialii instituțiilor de aplicare a legii trebuie să acționeze imediat împotriva acestui fenomen periculos și să îi aducă în fața justiției pe cei care încalcă legea", a afirmat președintele israelian Isaac Herzog.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a comunicat că "cei responsabili vor fi prinși și urmăriți penal".

Times of Israel remarcă faptul că declarația biroului lui Netanyahu a încercat să acrediteze ideea că violențele din Cisiordania au fost comise în reacție la atacurile teroriste palestiniene. 

"Cei care luptă împotriva terorismului sunt doar IDF și forțele de securitate, nu altcineva", se spune în declarația menționată.

Calificând raidul mortal din Jit drept "o prăpastie morală", liderul opoziției parlamentare israeliene, Yair Lapid, a susținut că unii membri ai guvernului sprijină comiterea unor astfel de fapte.

El a prezis că, dacă acest lucru nu se schimbă, situația se va înrăutăți și a afirmat, la rândul său, că "acest lucru (atacarea palestinienilor din Cisiordania, n.r.) nu are nimic de-a face cu iudaismul".

Armata israeliană arestează un participant la raidul coloniștilor în Cisiordania

Armata israeliană, IDF, a anunțat că a reținut un civil israelian care a participat, joi noaptea, la atacul comis de coloniști în localitatea palestiniană Jit din Cisiordania.

Atacul s-a soldat cu împușcarea a doi palestinieni, dintre care unul a murit.

Suspectul a fost predat poliției.

De asemenea, IDF precizează că investighează împreună cu poliția moartea palestinianului împușcat în timpul atacului.

"IDF condamnă evenimentele de acest fel și pe cei participă la ele. Ele dăunează securității, legii și ordinii publice și deturnează IDF și forțele de securitate de la misiunea lor principală, de contracarare a terorismului și de protejare a securității locuitorilor", a menționat armata israeliană.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close