Principalele destinaţii turistice din Mexic sunt sub cod roşu după ce uraganul Beryl, care a produs efecte devastatoare pe mai multe insule din Caraibe, a crescut în intensitate joi seară, ajungând din nou la categoria 3, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.
Beryl, însoţit de vânt cu viteze maxime de 185 km/h, urma să lovească coastele estice ale Peninsulei Yucatan vineri dimineaţă, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, care a avertizat asupra riscului de valuri de furtună periculoase.
Agenţia de Protecţie Civilă din Mexic a emis un „cod roşu”, ceea ce înseamnă că Beryl reprezintă un pericol maxim, şi le-a cerut oamenilor să rămână în case sau în adăposturile de furtună, în timp ce uraganul se apropia de zonele turistice populare de pe coastă, precum Cozumel, Isla Mujeres, Tulum şi Puerto Morelos.
Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador i-a îndemnat pe locuitorii aflaţi pe traiectoria furtunii să se adăpostească „fără ezitare”, după ce serviciul meteorologic a prognozat ploi abundente până la torenţiale, care ar putea declanşa alunecări de teren şi inundaţii.
„Lucrurile materiale pot fi recuperate. Cel mai important lucru este viaţa”, a scris preşedintele pe reţelele sociale.
Furtuna a trecut joi pe lângă Insulele Cayman, după ce a lovit Jamaica cu vânt care a distrus clădirile şi a dezrădăcinat copaci.
Autorităţile au anunţat că cel puţin 11 persoane au murit până în prezent din cauza furtunii în Jamaica, Grenada, St. Vincent şi Grenadines şi în nordul Venezuelei.
Bilanţul ar putea creşte pe măsură ce se restabilesc comunicaţiile şi sosesc rapoarte din insule devastate de inundaţiile şi vântul puternic.
Întregul stat Quintana Roo, unde se află cea mai importantă destinaţie turistică a Mexicului, Cancun, se pregătea pentru furtună, a declarat guvernatorul Mara Lezama într-o înregistrare video postată pe X.
„Să luăm toate măsurile de prevenire şi îngrijire pentru că vântul şi ploile se vor simţi în tot statul. În acest moment nimeni nu ar trebui să fie plecat de acasă”, a spus Lezama.
Pe Aeroportul Internaţional din Cancun, cel puţin 100 de curse aeriene au fost anulate joi, în timp ce turiştii s-au grăbit să prindă ultimele zboruri.
Uraganul se afla la aproximativ 217 km est de staţiunea mexicană Tulum, potrivit NHC.
Beryl a scăzut în intensitate joi, după ce miercuri seara a ocolit coasta sudică din Jamaica unde a ajuns cu puterea unui uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte.
În Jamaica au fost înregistrate două decese asociate furtunii, a declarat joi prim-ministrul Andrew Holness, într-un interviu acordat CBC.
Potrivit prognozelor, Beryl urmează să aducă 10-15 cm de ploaie în Peninsula Yucatan din Mexic până vineri, conform NHC.
NHC se aşteaptă ca furtuna să slăbească rapid din intensitate pe măsură ce traversează peninsula, vineri dimineaţă, însă se prognozează că puterea uraganului va creşte la trecerea peste Golful Mexic.
Furtuna ar urma să se deplaseze spre nord-estul Mexicului şi sudul statului american Texas la sfârşitul săptămânii, potrivit NHC.
Joi, aproximativ 3.000 de turişti au fost evacuaţi de pe Isla Mujeres, a declarat directorul de turism al insulei, Jose Magana.
Lucrători din Cancun şi Playa del Carmen au putut fi văzuţi umplând saci cu nisip şi baricadând uşile şi ferestrele magazinelor şi hotelurilor.
Şcolile din statul Quintana Roo au fost închise joi şi vineri. Ministerul Apărării din Mexic a deschis aproximativ 120 de adăposturi în zonă, înaintea inundaţiilor prognozate.
Lucrătorii guvernamentali din Cancun au salvat miercuri peste 10.000 de ouă de broască ţestoasă depuse în nisip, care riscau să fie luate de ape.
Locuitorii din Tulum au format cozi la benzinării pentru a-şi umple rezervoarele, în timp ce hotelurile şi complexele turistice şi-au fixat obiectele de mobilier şi echipamentele.
Principalele platforme petroliere din Mexic, dintre care majoritatea se află în jurul apelor de mică adâncime din sudul Golfului Mexic, nu ar urma să fie închise sau afectate.
Proiectele petroliere offshore din nord, în apele teritoriale ale SUA, ar putea fi afectate, conform traiectoriei prognozate a uraganului.
Beryl deschide sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic din acest an devenind, la apogeul său, cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată.
Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA a prezis pentru acest an un sezon al uraganelor „extraordinar”.
Oamenii de ştiinţă susţin că schimbările climatice cauzate de om alimentează fenomenele meteorologice extreme.