Antena 3 CNN Externe Coaliţie împotriva Statelor Unite

Coaliţie împotriva Statelor Unite

Coaliţie împotriva Statelor Unite
16 Feb 2007   •   10:57

India, China şi Rusia sunt pe cale să consolideze un parteneriat, al cărui scop este acela de a contracara puterea economică şi politică a Statelor Unite în soluţionarea problemelor mondiale. Cele trei ţări deţin împreună 40% din populaţia lumii, adică o cincime din economia mondială şi mai bine de jumătate din armamentul nuclear. De asemenea, fiecare din ele are o economie în plin avânt şi ambiţia de a obţine un rol mai important pe scena internaţională.

Miniştrii de Externe din cele trei ţări s-au reunit joi, 15 februarie 2007, la Delhi, pentru a discuta modalităţile de creare a unei \"lumi democratice multipolare\". Este a doua întâlnire tripartită pe acest subiect în ultimii doi ani. Pranab Mukherjee, Li Zhao Xing şi Serghei Lavrov au precizat că reuniunea nu trebuie privită ca o alianţă împotriva Statelor Unite. \"Dimpotrivă, este menită să promoveze armonia şi înţelegerea pe plan internaţional\", se arată în declaraţia comună a celor trei.

Oficialii au discutat despre problemele din Iran, Irak, Afganistan, Orientul Mijlociu şi Coreea de Nord, precum şi despre securitatea energetică, nonproliferarea nucleară şi comerţul.

Toate cele trei mari puteri îşi manifestă opoziţia faţă de o eventuală intervenţie militară americană în Iran. Niciuna nu îşi doreşte un Iran înarmat nuclear, însă Rusia vinde tehnologie nucleară Teheranului, în timp ce India şi China au nevoie de gazul iranian.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close