Antena 3 CNN Externe Co-fondatorul OceanGate organizează o expediție spre "portalul iadului" la un an după implozia submersibilului Titan

Co-fondatorul OceanGate organizează o expediție spre "portalul iadului" la un an după implozia submersibilului Titan

Co-fondatorul OceanGate organizează o expediție spre "portalul iadului" la un an după implozia submersibilului Titan
Carcasa submersibilului Titan ar fi fost din fibră de carbon "expirată", cumpărată la reducere Sursă foto: Arhivă Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2024   •   07:02

Guillermo Söhnlein, cofondatorul OceanGate, organizează o excursie la o dolină descrisă drept „portalul către iad” la un an de la tragedia din Oceanul Atlantic, acolo unde cinci pasageri au murit în urma unei implozii a submersibilului Titan, scrie The Independent.

După tragedia cu submersibilul Titan Guillermo Söhnlein, în vârstă de 58 de ani, a mai fondat o companie, denumită Blue Marble Exploration și a decis organizarea unei expediţii pe dolina Dean’s Blue Hole care până acum a fost explorată doar virtual. 

Dean’s Blue Hole, numit şi „portalul către iad” este un crater subacvatic situat lângă Clarence Town, pe insula Long Island din Bahamas. Este cel mai adânc cenot (dolină) cu apă sărată din lume, având o adâncime de aproximativ 202 metri.

De data acesta, expediția se adresează profesioniștilor, accesul turiștilor fiind interzis. 

„Următoarea frontieră pentru echipa noastră este în adâncurile subacvatice ale Dean’s Blue Hole. În prima coborâre a submersibilelor cu echipaj, echipate cu lumini LED și tehnologie subacvatică de drone, oamenii de știință se vor putea aventura în unele dintre cele mai puțin ospitaliere condiții ale Pământului în căutarea unor descoperiri fără precedent”, se arăta într-o postare de pe site-ul oficial, care apoi a fost ștearsă.  

Mai mult, Blue Marble Exploration anunţă şi provocările pe care le vor întâmpina cei care se vor înscrie la expediţie.



"În fiecare an, mai multe persoane se îneacă în Dean's Blue Hole. Ne așteptăm să găsim rămășițe umane și să ne pregătim să gestionăm aceste situații cu respectul cuvenit pentru familii”, scria pe site-ul web al Blue Marble Exploration.

Dean’s Blue Hole este renumit în comunitatea de scufundări libere. Mai multe recorduri mondiale de free diving au fost stabilite aici. În 2010, William Trubridge, un scufundător liber neozeelandez, a stabilit un record mondial de scufundare liberă fără labe (constant weight no fins - CNF) la o adâncime de 101 metri.

Dean’s Blue Hole atrage numeroși turiști, inclusiv scufundători și snorkelers. Este, de asemenea, un loc popular pentru fotografiile subacvatice datorită clarității apei și a peisajului subacvatic spectaculos.

Datorită adâncimii sale și a condițiilor variabile, Dean’s Blue Hole poate fi periculos pentru scufundătorii neexperimentați.

×
Subiecte în articol: OceanGate submersibilul Titan
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Rămâne Iordănescu selecţioner, după eliminarea de la EURO 2024?
x close