Antena 3 CNN Externe CNN: Vase de invazie și de tăiere a cablurilor subacvatice la adâncimi mari. Noile tehnologii chineze îi sperie pe experții militari

CNN: Vase de invazie și de tăiere a cablurilor subacvatice la adâncimi mari. Noile tehnologii chineze îi sperie pe experții militari

Adrian Dumitru
6 minute de citit Publicat la 09:38 26 Mar 2025 Modificat la 10:12 26 Mar 2025
Barje chineze Zhanjiang-captură Twitter
Foto: Captură Twitter/@IndoPac_Info

De la un lanț de barje masive care se întind de pe plajă până departe în mare, la un nou model de vas specializat în tăierea de cabluri subacvatice la adâncimi record, cele mai noi inovații maritime ale Chinei au captat atenția experților militar și au alimentat îngrijorări cu privire la posibilul lor rol într-o viitoare plănuită invadare a Taiwanului, scrie CNN.

Deși aceste noi instrumente maritime par să aibă o utilizare civilă pentru moment, experții spun că ele evidențiază capacitatea în creștere a chinei și o putere tehnologică tot mai mare a acesteia – într-o perioadă în care Partidul Comunist Chinez pune tot mai multă presiune pe Taiwan.

Taiwanul rămâne o democrație care se autoguvernează, în ciuda pretențiilor făcute de regimul chinez asupra teritoriului său.

Un ultim vestigiu al Războiului Civil Chinez (1927-1949), guvernul actual de la Taipei este succesorul Republicii China inițiale, fondată după prăbușirea monarhiei sub dinastia manciuriană Qing.

Kuomintang-ul înfrânt de comuniști s-a refugiat pe insula Taiwan în 1949 unde a continuat să clameze suveranitatea asupra întregii Chine și legitimitatea sa ca unic guvern al Chinei.

Recent, însă, Taiwanul (numele său oficial este Republica China – n. red.) pare să dorească mai degrabă să rămână independent față de China continentală și a renunțat, în mare parte, la pretențiile de suveranitate concurente cu Partidul Comunist Chinez.

Presiuni tot mai mari

China deja trimite frecvent avioane și vase de luptă în apropiere de insulă și organizează exerciții militare tot mai de anvergură pentru a intimida ceea ce propaganda de la Beijing numește „forțele separatiste taiwaneze”.

Între timp, Taiwanul privește cu teamă înspre politica tot mai haotică a lui Donald Trump și transformarea relațiilor externe ale Americii prin abordarea sa mercantilă în care relații strânse și vechi de decenii sunt aruncate la coș pentru solicitări de a „plăti mai mult” pentru apărare.

Imaginile cu barjele de invazie au apărut și dispărut la fel de rapid pe rețelele sociale chineze, în această lună – trei vase enorme staționate aproape de o plajă. Ele erau deasupra apei, susținute de structuri stabile și legate prin poduri pentru a forma o uriașă structură care acopera în jur de 800 de metri de pe uscat spre mare.

CNN a geolocalizat imaginile și a observat că e vorba de o zonă în apropiere de Zhanjiang, un oraș-port chinez în sudul provinciei Guangdong, aproape de cartierul general al flotei chineze de sud. Imaginile din satelit au confirmat, ulterior, această poziție.

Experții în apărare Michael Dahm și Thomas Shugart spun că barjele reprezintă o „evoluție semnificativă” a capacităților amfibii de asalt ale armatei chineze, iar în eventualitatea unei invazii, ele ar putea forma un chei improvizat și mobil prin care ar putea fi aduse tancuri, blindate și alte echipamente grele de război.

„Inovația este reprezentată de volumul de echipamente care poate fi adus pe o plajă îndepărtată sau într-un port avariat – probabil sute de vehicule pe oră”, spune Dahm, fost ofițer de informații al marinei SUA, pensionat în prezent dar activ la Mitchell Institute or Aerospace Studies.

Shugart, fost navigator de submarin și cercetător la Center for a New American Security spune că barjele se înscriu pe o listă tot mai mare de platforme inovative, sisteme de arme și muniție pe care armata chineză le-a tot testat în anii care au trecut.

„Nu avem nimic similar în Occident. Nu am văzut așa ceva până acum”, a spus el.

La rândul său, ministerul apărării din Taiwan a evaluat că noile barje au fost gândite să aibă „o rampă extensibilă care să devină un chei improvizat, capabil să ajute la transportul tancurilor de luptă și a mai multor tipuri de vehicule în sprijinul operațiunilor amfibii”.

Autoritățile de la Taipei spun că vor continua să monitorizeze barjele și să le evalueze capabilitățile și limitările operaționale.

Între timp, cercetătorii chinezi din institute de stat susțin că au dezvoltat un nou instrument maritim – un tăietor de cabluri capabil să distrugă linii electrice și de comunicații fortificate la adâncimi de până la 4.000 de metri – de două ori mai mare decât adâncimea cea mai mare la care se află un cablu subacvatic.

Noul model, prezentat recent în jurnalul Mechanical Engineer, o publicație științifică peer-reviewed și în publicația South China Morning Post, este dezvăluit pe fondul unor îngrijorări tot mai mari față de vulnerabilitatea infrastructurii critice a Taiwanului.

Recent, suspiciuni privind avarii la cablurile subacvatice ale insulei au alimentat temeri cu privire la eforturile chinezilor de a sabota comunicația insulei cu restul lumi.

Colin Koh, cercetător la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore, spune că echipamentele de tăiere a cablurilor sunt folosite în mod uzual pentru mentenanță, iar o evoluție a tehnologiei nu este alarmantă într-un context neutru.

„Ce este alarmant, însă, când vorbim de aceste tehnologii este contextul politic pe care îl vedem”, spune el, făcând referire și la recentele incidente și acțiuni de sabotaj care implică vase chinezești din jurul Taiwanului sau din Marea Baltică.

Temerile sunt că, în cazul unei invazii, China ar putea să taie cablurile subacvatice din jurul Taiwanului, sădind, astfel, panică în populația insulei și perturbând capacitățile de comunicare militară ale insulei cu SUA și cu ceilalți parteneri ai săi.

Koh spune, totuși, că noua tehnologie ar putea să fie doar într-o fază experimentală – „Dacă ea a devenit deja un instrument operaționalizat pentru uz militar e un mare semn de întrebare”.

Barje de invazie

Imaginile cu misterioasele barje de la șantierul naval Guangzhou, descrise ca „speciale și neobișnuite” au fost raportate inițial de site-ul Naval News, care le-a descris drept asemănătoare cu Mulberry Harbors, vasele britanice construite pentru debarcarea din Normandia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Deși unii analiști cred că barjele ar putea avea utilizări civile, cum ar fi în domeniul ajutorului umanitar, alții sunt de părere că ele au fost construite în scopuri militare.

Su Tzu-yun, director la Institute for National Defense Security Research din Taiwan, spune că barjele ar putea oferi armatei chineze un avantaj strategic prin crearea de spații improvizate de andocare și pătrundere amfibie – mai ales dacă Taiwanul își distruge propriile porturi ca măsură de apărare în eventualitatea unei invazii.

„Astfel de barje se pot ridica ușor deasupra apei pentru a crea o platformă stabilă – un pod care să treacă dinspre ape mici spre cele adânci”.

Shugart spune că barjele ar putea inclusiv să lanseze rampe de-a lungul zidurilor acvatice sau pe alte obstacole, permițând armatei chineze să trimită trupe și echipamente pe uscat.

Totuși, din cauza dimensiunilor și vitezei lor reduse, astfel de vase sunt vulnerabile la focul inamic și ar putea fi desfășurate doar ca parte a unui val doi al invaziei, după o debarcare inițială de dincolo de Strâmtoare (Taiwan – n. red).

„Înainte de a se gândi măcar să folosească aceste barje, chinezii ar fi trebui deja să aibă dominanța aeriană, informațională și navală până dincolo de Strâmtoare. Barjele ar fi aduse doar când mediul este sigur, la fel ca la debarcarea din Normandia – când SUA avea deja controlul complet asupra aerului și mării înainte ca forțele de invazie să debarce”, a concluzionat el.

×
x close