Antena 3 CNN Externe CNN: Trenul vieții aduce răniți de pe linia frontului din Ucraina. Este o țintă majoră pentru Rusia, iar traseul său este strict secret

CNN: Trenul vieții aduce răniți de pe linia frontului din Ucraina. Este o țintă majoră pentru Rusia, iar traseul său este strict secret

Tren spital feroviar Ucraina Amanpour
Jurnalista Christiane Amanpour a realizat un reportaj exlcusiv la bordul unuia dintre trenurile-spital care evacuează soldați ucraineni răniți de pe front. Sursă foto: CNN
de A.I.    |    13 Sep 2024   •   07:00

Un tren folosit de armata ucraineană pentru a evacua soldații răniți de pe front a fost vizitat de jurnalista CNN Christiane Amanpour, care a relatat această experiență într-un reportaj exclusiv.

Această adevărată infirmerie pe șine este una dintre cele câteva astfel de facilități active în zonele de conflict.

Trenurile de evacuare medicală au devenit o parte esențială a sistemului de sănătate ucrainean. Ele funcționează în cel mai mare secret, motiv pentru care CNN nu dezvăluie traseele lor și nu identifică personalul medical cu numele complet.

Majoritatea orașelor din estul Ucrainei încearcă să găsească suficiente paturi de spital pentru a face față fluxului aproape constant de răniți de pe linia frontului. Pentru ca acest lucru să fie posibil, mulți pacienți, unii în stare de inconștiență, sunt transferați în locuri îndepărtate, la sute de kilometri distanță.

Călătoriile lungi cu ambulanța sunt prea riscante pentru persoanele în stare critică, iar zborul cu elicopterul este prea periculos, având în vedere superioritatea aeriană a Rusiei pe câmpul de luptă.

În aceste condiții, trenul se dovedește salvator.

"Putem face aproape toate tipurile de intervenții aici. Este o unitate de terapie intensivă în toată puterea cuvântului", a declarat pentru CNN un bărbat identificat drept Oleksandr, medic-ofițer în forțele ucrainene și rezident-șef al trenului.

Domeniul său de competență este medicina de front și presupune mai degrabă stabilizarea și evacuarea în siguranță a pacienților, decât efectuarea de tratamente. Munca pe tren face parte dintr-un lanț medical care începe în momentul în care un soldat este rănit.

"Cea mai dificilă parte este evacuarea din prima linie. Medicii de luptă care lucrează pe front mor la fel ca soldații", spune Oleksandr.

Conducerea unei unități de terapie intensivă pe un tren în mișcare este o sarcină de mare anvergură, care implică zeci de persoane și prezintă provocări unice.

Potrivit lui Oleksandr, aproximativ 90% dintre pacienții săi au suferit multiple răni de șrapnel. În cazul multora a fost necesară amputarea membrului lezat. Alții au fost intubați și sunt ținuți în viață datorită ventilatoarelor și a altor aparate. Toți au numere scrise pe mâini, care indică în ce vagon al trenului de evacuare trebuie să călătorească.

Evgheni a fost rănit grav într-un atac cu dronă, cu două zile înainte de a fi selectat pentru evacuare în unitatea de terapie intensivă a trenului.

Soldatul a suferit multiple răni provocate de șrapnel. Când l-a vizitat echipa CNN, capul îi era bandajat, iar două cicatrici imense de pe piept și stomac erau acoperite cu pansamente proaspete. Respirând printr-un tub nazal, Evgheni a declarat pentru CNN că a fost norocos, fiind singurul supraviețuitor al atacului care a avut loc lângă Bahmut, în estul Ucrainei. Rănitul a precizat că nu intenționează să spună familiei despre rănile sale până când nu se va simți mai bine.

Cel mai important tren din Ucraina

Spitalul pe șine este un exemplu de ingeniozitate ucraineană care a impresionat lumea în primele luni ale acestui conflict.

Oleksandr Perțovski, directorul general al operațiunilor cu pasageri în cadrul Căilor Ferate Ucrainene, a declarat pentru CNN că țara sa nu avea niciun vagon medical atunci când Rusia și-a lansat invazia, în februarie 2022.

"Soldații răniți erau, practic, introduși prin ferestrele trenurilor obișnuite. Și am spus că trebuie făcut ceva în această privință...Și am început să modernizăm vagoanele noastre obișnuite care, în vremuri de pace, duceau turiști în Munții Carpați", a explicat Perțovski.

Pentru a limita balansul, trenul se deplasează cu aproximativ 80 de kilometri pe oră, adică aproximativ jumătate din viteza unei garnituri feroviare obișnuite. De asemenea, are prioritate față de toate celelalte trenuri, inclusiv față de trenurile speciale VIP care transportă demnitari străini.

Chiar și așa, unitatea de terapie intensivă se zguduie constant. Fiecare echipament și fiecare pat trebuie ancorate de podea, iar personalul trebuie să fie foarte atent atunci când lucrează cu pacienții.

Fiecare vagon dispune de o unitate energetică autonomă alimentată de generatoare. Este o caracteristică de siguranță absolut necesară, având în vedere atacurile frecvente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

În trenul medical de evacuare, micile detalii sunt cele care fac aceste facilități cu adevărat speciale.

Desene de copii și steaguri ucrainene sunt expuse în fiecare vagon, oferind alinare pasagerilor contuzionați și bandajați. Suporturile jaluzelelor de la fiecare fereastră au formă de trident, simbolul identității naționale ucrainene. Ele sunt plasate în mod voit în dreptul ochilor soldaților care zac pe paturi.

Unul dintre acești soldați, numit tot Oleksandr, este electrician și tatăl a doi copii. Acest bărbat de 35 de ani a fost rănit, ca și Evgheni, într-un atac cu dronă.

"A explodat o grenadă. Am șrapnel în mâini, umeri și spate", a precizat el, adăugând că unda de șoc i-a afectat auzul. Oleksandr a fost mobilizat în urmă cu 18 luni și a servit ca artilerist antitanc într-un batalion din regiunea Donețk. În tot acest timp, el a petrecut doar 45 de zile departe de linia frontului.

"Moralul este ridicat, dar oamenii sunt foarte obosiți. În acest moment, îți dai seama că totul depinde, nu de tine, ci de Dumnezeu. Sau de noroc. Când cad bombele, nu prea ai ce să faci", a povestit el, cu o privire inexpresivă, în timp ce trenul continua să meargă.

Prețul incredibil al războiului

După aproape nouă ore de călătorie, trenul-spital ajunge, în cele din urmă, într-o gară dintr-un oraș al Ucrainei.

În întunericul nopții, un șir lung de ambulanțe își așteaptă pacienții. În ceea ce-i privește pe aceștia, călătoria pe șine s-a încheiat, dar drumul spre recuperare abia începe. Unii dintre ei probabil că nu își vor reveni niciodată complet, remarcă CNN.

Când ambulanțele au plecat și trenul a părăsit gara, Perțovski, responsabilul Căilor Ferate ucrainene, a putut, în sfârșit, să răsufle ușurat. Trenul medical este considerat o țintă majoră de către Moscova. În plus, au avut loc recent mai multe atacuri care au vizat vecinătățile gărilor și ale altor elemente de infrastructură.

Stând pe peron, la câteva ore după ce a văzut un tren plin cu noi recruți îndreptându-se în direcția opusă, către front, șeful feroviar a comentat asupra brutalității războiului.

"Dimineața, îi văd pe acești copii care își iau rămas bun de la părinții lor și se îndreaptă spre linia frontului. Iar când îi reîntâlnesc pe aceiași băieți întorcându-se inconștienți sau cu amputații, realizez că prețul războiului este incredibil. Este o bandă rulantă", a conchis el.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close