Antena 3 CNN Externe CNN: Șefa Secret Service demisionează după ce Trump a fost împușcat

CNN: Șefa Secret Service demisionează după ce Trump a fost împușcat

?efa Secret Service sua kimberly cheatle
Kimberly Cheatle, în fața Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților din SUA. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    23 Iul 2024   •   17:48

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, și-a prezentat demisia pe fondul examinării breșelor de securitate legate de recenta tentativă de asasinat a fostului președinte Donald Trump, spun surse CNN.

Demisia sa vine în contextul în care legislatorii și agențiile guvernamentale avansează cu investigațiile privind modul în care Secret Service a gestionat protecția lui Trump și modul în care un bărbat înarmat a fost la un pas de a-l ucide pe candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024, la un miting din Pennsylvania din această lună.

„În lumina evenimentelor recente, am luat decizia dificilă de a demisiona din funcția de director”, a scris Cheatle în scrisoarea trimisă luni personalului Secret Service. Textul integral al scrisorii se regăsește mai jos:

Către bărbații și femeile din Serviciul Secret al SUA,

Misiunea solemnă a Serviciului Secret este de a proteja liderii și infrastructura financiară a națiunii noastre. Pe 13 iulie, nu ne-am îndeplinit această misiune. Examinarea din ultima săptămână a fost intensă și va continua să fie pe măsură ce ritmul nostru operațional crește. În calitate de director, îmi asum întreaga responsabilitate pentru această deficiență de securitate.

Cu toate acestea, acest incident nu ne definește. Rămânem o organizație bazată pe integritate și cu un personal format din persoane cu o dedicație și un talent excepționale. După cum am afirmat, Secret Service își va continua cu fermitate misiunea de investigare și protecție. Nu ne retragem în fața provocărilor. Cu toate acestea, nu vreau ca cererea mea de demisie să distragă atenția de la munca extraordinară pe care fiecare dintre dumneavoastră o depuneți pentru îndeplinirea misiunii noastre vitale.

Când am primit telefonul care mă întreba dacă mă voi întoarce la Secret Service după scurta mea pensionare, nu am ezitat. Iubesc această agenție, misiunea noastră și bărbații și femeile extraordinari care se sacrifică atât de mult în fiecare zi. Am pus, și voi pune întotdeauna, nevoile acestei agenții pe primul loc.

În lumina evenimentelor recente, am luat cu durere în suflet decizia dificilă de a mă retrage din funcția de director.

Când mi-am asumat rolul de director, m-am angajat să fac acest lucru cu onoare și integritate. Aceste valori mi-au ghidat întreaga carieră timp de 29 de ani.

După cum mulți dintre dumneavoastră știți, am lucrat ca agent special timp de 27 de ani - asigurând securitatea evenimentelor pentru FPOTUS Clinton, lucrând ca supervizor în echipa vicepreședintelui Cheney, conducând RTC, operând ca SAIC al ATL, supervizând echipa vicepreședintelui Biden și, în cele din urmă, supervizând misiunea de protecție a agenției sub administrația Trump ca AD-OPO.

După cum am afirmat în cadrul audierii de ieri, toți sunteți demni de încredere. Meritați sprijinul națiunii în îndeplinirea misiunii noastre critice. Unul dintre lucrurile mele preferate despre această forță de muncă este că bărbații și femeile sunt devotați cu înverșunare misiunii noastre.

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și veți continua să faceți pentru marea noastră națiune.

În Congres au existat apeluri pentru demisia sa și o presiune din partea unor legislatori republicani pentru punerea sa sub acuzare. Parlamentarii au fost deosebit de indignați după ce aceasta a apărut luni în fața Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, unde nu a dorit să răspundă la multe dintre întrebările comisiei. 

În urma împușcăturilor, Cheatle a afirmat răspicat că nu va demisiona. Cheatle a fost numită de președintele Joe Biden la conducerea Secret Service în 2022.

Într-un interviu acordat CNN săptămâna trecută, Cheatle a declarat că agenția a fost „singura responsabilă” pentru proiectarea și punerea în aplicare a securității la locul de desfășurare a mitingului din Pennsylvania, unde atacatorul a tras asupra lui Trump de pe un acoperiș nesecurizat, la doar câteva sute de metri de scena mitingului. Incidentul s-a soldat cu moartea unui participant la miting și rănirea altora.

Citește și

Pe măsură ce s-au aflat mai multe despre circumstanțele tentativei de atac, Secret Service a fost interogat cu privire la securitatea din acea zi, inclusiv cu privire la eșecul de a controla accesul la acoperiș și la modul în care agenția a gestionat comunicările, transmise de forțele de ordine locale înainte de împușcături, care îl identificau pe presupusul asasin ca fiind o persoană care acționa suspect în preajma mitingului.

Secret Service și forțele de ordine din Pennsylvania, care au contribuit la eforturile de securitate ale mitingului, au fost uneori în dezacord cu privire la ceea ce s-a întâmplat și la cine a fost responsabil pentru deficiențe.

În timpul audierii sale în cadrul Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, Cheatle a recunoscut că au existat probleme „semnificative” și „colosale” în ceea ce privește securitatea la miting, dar a respins cererile de demisie.

„Cred că sunt cea mai potrivită persoană pentru a conduce Secret Service în acest moment”, a declarat Cheatle.

Cheatle a promis cooperarea deplină a agenției sale cu Congresul și cu diverse investigații privind abordarea Secret Service în acea zi.

Cheatle a renunțat la un post de manager al securității globale la PepsiCo pentru a prelua funcția de director al USSS, iar înainte de perioada petrecută în sectorul privat, lucrase în cadrul Secret Service timp de 27 de ani.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close