Antena 3 CNN Externe CNN: Secret Service a primit informații despre un posibil complot iranian de asasinare a lui Trump

CNN: Secret Service a primit informații despre un posibil complot iranian de asasinare a lui Trump

New Project - 2024-07-16T225050.057
Secret Service și echipa de campanie a lui Trump au fost informate cu privire la amenințare înainte de mitingul de sâmbătă | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    16 Iul 2024   •   22:51

Autoritățile americane au obținut informații pe surse cu privire la un complot al Iranului pentru a încerca să îl asasineze pe Donald Trump, o evoluție care a determinat Secret Service să sporească securitatea în jurul fostului președinte în ultimele săptămâni, au declarat pentru CNN mai multe persoane informate cu privire la acest subiect.

Nu există niciun indiciu că Thomas Matthew Crooks, presupusul asasin care a încercat să îl ucidă sâmbătă pe fostul președinte, ar avea legătură cu acest complot, au declarat sursele.

Existența amenințării din partea unei agenții de informații străine ostile - și securitatea sporită pentru Trump - ridică noi întrebări cu privire la lacunele de securitate de la mitingul de sâmbătă din Butler, Pennsylvania, și la modul în care un bărbat în vârstă de 20 de ani a reușit să aibă acces la un acoperiș din apropiere pentru a trage focuri de armă care l-au rănit pe fostul președinte.

Un oficial american din domeniul securității naționale a declarat că Secret Service și echipa de campanie a lui Trump au fost informate cu privire la amenințare înainte de mitingul de sâmbătă.

„Secret Service a aflat de amenințarea crescută din acest flux de amenințări”, a declarat oficialul pentru CNN. „NSC a contactat direct USSS la un nivel superior pentru a fi absolut sigur că au continuat să urmărească cele mai recente rapoarte. USSS a împărtășit aceste informații cu șeful departamentului, iar echipa de campanie Trump a fost informată cu privire la evoluția amenințării. Ca răspuns la creșterea amenințării, Secret Service a suplimentat resursele și mijloacele pentru protecția fostului președinte Trump. Toate acestea au fost făcute înainte de ziua de sâmbătă”.

Campania Trump nu a dorit să dezvăluie dacă a fost informată cu privire la amenințarea iraniană. „Nu comentăm detaliile de securitate ale președintelui Trump. Toate întrebările trebuie adresate Serviciului Secret al Statelor Unite”, a afirmat campania într-o declarație.

 Oficialii Secret Service au avertizat în mod repetat echipa de campanie a lui Trump să nu organizeze mitinguri în aer liber, care prezintă riscuri mai mari decât evenimentele la care agenția poate controla mai bine accesul, au declarat persoane informate în acest sens. Avertizările au fost de natură mai generală, au spus sursele.

„Secret Service și alte agenții primesc în mod constant noi informații privind potențialele amenințări și iau măsuri pentru a ajusta resursele, după cum este necesar”, a declarat marți Anthony Guglielmi, un purtător de cuvânt al agenției. „Nu putem comenta niciun flux specific de amenințări, decât să spunem că Secret Service ia amenințările în serios și răspunde în consecință”.

La un moment dat, în timpul acestui ciclu electoral, echipa de campanie a încetat să organizeze evenimente spontane neoficiale în care invitații nu erau verificați în prealabil de Secret Service din cauza problemelor de securitate, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu această problemă.

FBI, care conduce ancheta privind împușcăturile de sâmbătă, a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson, a declarat că nu există nicio legătură cunoscută între trăgătorul Thomas Matthew Crooks și nimeni altcineva în acest moment.

„Ancheta privind tentativa de asasinat de sâmbătă a fostului președinte Trump este activă și continuă. În acest moment, forțele de ordine au raportat că ancheta lor nu a identificat legături între trăgător și niciun complice sau co-conspirator, străin sau național”, a declarat Watson.

Misiunea permanentă a Republicii Islamice Iran la Organizația Națiunilor Unite a negat existența unui complot iranian de asasinare a lui Trump.

„Aceste acuzații sunt nefondate și răuvoitoare. Din perspectiva Republicii Islamice Iran, Trump este un criminal care trebuie să fie urmărit și pedepsit în fața unei instanțe de judecată pentru că a ordonat asasinarea generalului Soleimani. Iranul a ales calea legală pentru a-l aduce în fața justiției”, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii pentru CNN.

Val de amenințări din partea Iranului

Iranul a jurat în repetate rânduri să se răzbune pentru uciderea de către armata americană a lui Qasem Soleimani, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din armata iraniană, în ianuarie 2020. Și foștii înalți funcționari ai administrației Trump care au lucrat în domeniul securității naționale au avut parte de securitate strictă de când au părăsit guvernul.

În august 2022, Departamentul de Justiție a anunțat acuzații penale împotriva unui membru al IRGC pentru că ar fi încercat să orchestreze asasinarea lui John Bolton, care a fost consilier pentru securitate națională al lui Trump. Procurorii americani au declarat că complotul împotriva lui Bolton a fost „probabil în represalii” pentru asasinarea lui Soleimani.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a fost, de asemenea, o țintă a complotului iranian de asasinare, potrivit unei surse federale de aplicare a legii familiarizată cu ancheta și unei surse apropiate lui Pompeo.

Fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, Robert O'Brien, a avut o echipă de securitate a guvernului SUA din cauza amenințărilor din partea Iranului, la fel ca Pompeo și alți foști oficiali ai lui Trump, dar această echipă a fost eliminată vara trecută, potrivit unor surse familiare cu problema. O'Brien își plătește acum propriul serviciu privat de securitate, au declarat sursele. Parlamentarii nu au primit un motiv specific pentru această decizie, ceea ce a dus la frustrare. O'Brien nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Bolton beneficiază în continuare de serviciile sale secrete.

Timp de luni de zile, oficialii de aplicare a legii au fost preocupați de amenințarea persistentă a Iranului care ar putea încerca să asasineze foști oficiali ai lui Trump și pe fostul președinte însuși, potrivit mai multor surse familiarizate cu această chestiune. Dar informațiile recente au sugerat o intensificare semnificativă a amenințării, au declarat sursele pentru CNN.

Avertizările cu privire la această planificare operațională au coincis cu o creștere vizibilă a mesajelor online de pe conturile iraniene și din mass-media susținută de stat care îl menționează pe Trump, ceea ce a ridicat preocupări de securitate în rândul oficialilor americani, a declarat una dintre surse pentru CNN.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close