Antena 3 CNN Externe CNN: Iranul ar putea renunța să mai atace Israelul. Ce i-ar putea da înapoi pe oficialii de la Teheran

CNN: Iranul ar putea renunța să mai atace Israelul. Ce i-ar putea da înapoi pe oficialii de la Teheran

conflict iran israel
Iranul ar putea regândi amploarea represaliilor anunțate împotriva Israelului, ba chiar ar putea renunța de tot la răzbunare. FOTO: Getty Images
de Ioana Coman    |    08 Aug 2024   •   23:41

Iranul ar putea regândi amploarea represaliilor anunțate împotriva Israelului, ba chiar ar putea renunța de tot la răzbunare. De vină ar fi lipsa unui sprijin explicit din partea statelor musulmane pentru un răspuns militar iranian, scriu CNN și The Guardian.

De când șeful politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran săptămâna trecută, liderii Republicii Islamice au jurat să se răzbune pe Israel, despre care susțin că este responsabil de moartea lui Haniyeh. Israelul nu a confirmat sau negat acest fapt.

Între timp, oficialii israelieni ar fi ajuns la concluzia că și gruparea militantă libaneză Hezbollah este hotărâtă să efectueze un atac în următoarele câteva zile ca răspuns la uciderea de către Israel a comandantului senior Fuad Shukr, dar gradul în care se va coordona cu Iranul este neclar.

Surse americane și israeliene au declarat în ultimele zile că Teheranul este încă în curs de decizie cu privire la amploarea atacului său, după presiuni diplomatice semnificative pentru a evita victimele civile. 

Iranul pare să îi vizeze mai degrabă pe cei responsabili de atac, în special Mossadul și agențiile sale, decât civilii.

În cadrul unei reuniuni a Organizației Cooperării Islamice (OCI) care a avut loc la Jeddah săptămâna aceasta, a existat o condamnare unanimă a uciderii liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh. Membrii OCI au susținut că a fost o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a suveranității, integrității teritoriale și securității naționale a Iranului.

Cu toate acestea, nu a fost emis niciun sprijin colectiv formal pentru un atac iranian asupra Israelului.

Mai mult decât atât, ministrul pakistanez de externe, Ishaq Dar, în observațiile sale, a făcut apel la calm și perseverență pe calea diplomației – afirmând că asasinatul trebuie răzbunat, dar că „nu trebuie să îndeplinim planul lui Benjamin Netanyahu pentru un război mai amplu”. 

Potrivit acestuia, premierul israelian încearcă să întindă o capcană.

Miercuri, Netanyahu le-a spus soldaților, în timpul unei vizite la baza de recrutare a armatei Tel Hashomer, că Israelul este „pregătit pentru apărare, precum și pentru ofensivă … Suntem hotărâți să ne apărăm”.

Occidentul încearcă să convingă Teheranul să reconsidere decizia de a ataca

Casa Albă, susținută de aliați din Orientul Mijlociu, încearcă să convingă Teheranul să reconsidere decizia de a ataca. Oficialii americani avertizează că o lovitură masivă nu ar face decât să intensifice tensiunile și să crească riscul unui conflict direct între cele două țări.

Totodată, președintele francez, Emmanuel Macron , l-a sunat pentru a doua oară pe noul președinte iranian, Masoud Pezeshkian, pentru a-l îndemna pe el și pe premierul israelian să nu se implice într-un ciclu de violențe.

Cu toate acestea, Pezeshkian a spus că Iranul „nu va rămâne niciodată tăcut în fața agresiunii împotriva intereselor și securității sale”.

El i-a spus lui Macron că țările occidentale ar trebui să facă mai mult pentru a pune presiune asupra Israelului. „Dacă Statele Unite și țările occidentale caută cu adevărat să prevină războiul în regiune, ele trebuie să forțeze acest regim [Israelul] să oprească genocidul și atacurile asupra Gaza și să accepte încetarea focului”, a spus Pezeshkian.

Iranul ar putea renunța la răzbunare

Iranul este supărat că Regatul Unit, Franța și SUA nu au fost dispuse să condamne asasinarea lui Haniyeh, iar diplomații iranieni nu văd nicio dovadă că Israelul va face noi concesii asupra unui acord de încetare a focului. Iranul mai susține că incapacitatea consiliului de securitate al ONU de a condamna în mod colectiv asasinatul înseamnă că Iranul nu a rămas fără altă alternativă decât să ia măsuri militare unilaterale.

Dar, pe măsură ce timpul dintre asasinat și răspunsul iranian se apropie de două săptămâni, oficialii informează din ce în ce mai mult că Iranul nu are intenția de a provoca un război regional sau de a provoca victime civile în masă în Israel.

Iranul este, de asemenea, distras de etapele finale ale formării unui nou cabinet, care va fi supus parlamentului pentru afirmare probabil duminică.

 

×
Subiecte în articol: Israel Iran Orientul Mijlociu Hamas
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close