Germania a cedat presiunilor venite dinspre politicienii de extremă dreaptă şi a renunţat la controlul formal de la graniţe preferând să adopte reguli stricte de control.
Un reportaj publicat pe CNN arată cum la graniţa ce desparte Germania de Slubice, oraș polonez de peste râul Oder, poliţia germană a adoptat măsuri suplimentare de siguranţă.
Polițiştii germani purtând mitraliere și îmbrăcați în veste de siguranță, dirijează mașinile sau le opresc pe cele pe care le consideră suspecte.
„Este o activitate zilnică aici ca oamenii care nu îndeplinesc cerințele de intrare pentru Germania și poate chiar pentru zona Schengen să fie supuși unor măsuri suplimentare din partea poliției,” spune Tom Knie, un ofițer de poliție în timpul verificărilor, referindu-se la zona de călătorie fără pașaport din cadrul Uniunii Europene.
Poliția federală germană verifică toate mașinile care sosesc la granița germano-polonă pe 10 septembrie, ceea ce înainte nu se întâmpla, mai ales la graniţele din interiorul zonei Schengen.
Pe 16 septembrie, Berlinul a ordonat „reintroducerea temporară a controlului la frontieră” la granițele Germaniei cu Belgia, Olanda, Luxemburg, Franța și Danemarca.
Măsura extinde controalele deja existente la granițele cu Polonia, Austria, Republica Cehă și Elveția, care sunt în vigoare din luna octombrie.
Motivul reintroducerii acestor controale se află în mare parte în problemele interne ale Germaniei, toate fiind interconectate, dar fiecare adăugând presiune asupra cancelarului german Olaf Scholz și a coaliției sale de guvernare, cea mai severă venind din partea extremei.
Ele marchează și sfârșitul unei ere a politicii liberale de migrație a Germaniei – Wilkommenskultur, sau „cultura bunvenitului” – inițiată de predecesoarea lui Scholz, Angela Merkel, în 2015 și ridică întrebări cu privire la viabilitatea întregii zone Schengen.
Teroare, migrație și AfD
Ca un memento al importanței pe care partidul Alternativa pentru Germania (AfD) o acordă securizării graniței Germaniei, afișele lor de campanie sunt lipite de stâlpii de iluminat de-a lungul drumului spre Frankfurt/Oder.
Se citește pe panouri „TE PROTEJĂM!”, afişul având un vultur, simbolul federal al Germaniei, care se aruncă asupra unui coș de gunoi ce conține un semafor – simbolul guvernului de coaliție de aici, cunoscut sub numele de „coaliția semafor” – și, mai insidios, o moschee.
O serie de atacuri teroriste înaintea alegerilor de stat importante în regiunile cu orientare de dreapta a adus problema migrației în centrul atenției în cadrul voturilor recente.