Antena 3 CNN Externe CNN: Ce s-a întâmplat în cele peste 139 de minute care au dat peste cap alianța SUA-Ucraina

CNN: Ce s-a întâmplat în cele peste 139 de minute care au dat peste cap alianța SUA-Ucraina

G.M.
8 minute de citit Publicat la 10:32 02 Mar 2025 Modificat la 10:32 02 Mar 2025
zelenski si trump in biroul oval
Momente tensionate în Biroul Oval. Foto: Getty Images

Bucătarii Casei Albe lucrau vineri în Aripa de Vest, pregătind farfurii de pui cu rozmarin, piure de ţelină şi salată de varză, când au început să se audă voci ridicate din Biroul Oval. Înăuntru, era în desfășurare o scenă remarcabilă. Preşedintele Donald Trump şi vicepreşedintele JD Vance începuseră să-l certe pe oaspetele lor, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o implozie publică inedită a unei relaţii globale esenţiale. Pentru susţinătorii Ucrainei, momentul a fost dezastruos: Tot ceea ce ar fi putut merge prost într-o întâlnire între doi lideri încăpăţânaţi s-a întâmplat în decurs de 10 minute, scrie CNN.

Cu toate acestea, în ciuda şocului, nu a fost un rezultat neprevăzut. În perioada premergătoare discuţiilor - care urmau să culmineze cu semnarea unui nou acord privind minereurile rare - mulţi aliaţi ai celor doi președinți s-au întrebat dacă dinamica lor se va încheia în triumf sau în catastrofă, scrie CNN.

S-au depus eforturi pentru a-l pregăti pe Zelenski pentru o întâlnire de succes cu Trump, care este cunoscut pentru faptul că îi place să fie măgulit şi foarte atent la modul în care este tratat. Preşedintele ucrainean a fost avertizat să se concentreze pe acordul privind mineralele şi să evite să se lase atras într-o luptă.

„I-am spus în această dimineaţă: „Nu muşca momeala. Nu lăsa presa sau pe altcineva să te bage într-o dispută cu preşedintele Trump. Ceea ce face el astăzi este resetarea relaţiei”, a declarat senatorul Lindsey Graham, care a făcut parte dintr-un grup de senatori republicani şi democraţi care s-au întâlnit cu Zelenski înainte ca acesta să vină la Casa Albă.

Alţi lideri europeni care au fost la Casa Albă săptămâna aceasta i-au oferit lui Zelenski sfaturi, inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron.

Alţii - inclusiv unii oficiali americani - au încercat să îl descurajeze pe Zelenski să meargă la Washington, considerând că mai este nevoie de eforturi pentru a consolida ceea ce devenise deja o relaţie ostilă.

Totuşi, în momentul în care Zelenski a intrat vineri pe porţile Casei Albe, puţini ar fi putut prezice cât de explozive vor deveni cele 139 de minute care au urmat - deşi unii au detectat primele semne de probleme.

Citește și De la ce a deraiat discuția din Biroul Oval. Marco Rubio: "Zelenski ar trebui să îşi ceară scuze pentru că ne-a irosit timpul" (CNN)

Ieşind din SUV-ul său negru purtând ceea ce a devenit uniforma sa standard - cămaşă şi pantaloni militari de culoare închisă- Zelenski nu bănuia nicio tensiune cu Trump. Dar unii oficiali americani care priveau de la distanţă au văzut o problemă: ţinuta lui Zelenski.

„Oh, eşti îmbrăcat elegant”, a spus Trump cu un aer sarcastic în timp ce îl saluta pe Zelenski şi îi strângea mâna.

Înainte ca întâlnirea din Biroul Oval să degenereze într-un schimb de replici, Zelenski a fost întrebat de un reporter de la o publicaţie de dreapta - ales de Casa Albă pentru a fi prezent în cameră în timpul discuţiilor - de ce nu poartă costum în cel mai important birou din Statele Unite.

„Voi purta un costum după ce acest război se va termina, da”, a spus Zelenski, răspunzând în limba engleză. „Poate ceva ca al tău, da, poate ceva mai bun. Nu ştiu, vom vedea. Poate ceva mai ieftin. Mulţumesc.”

Poate că a ținut cont de o lecţie de la parada liderilor străini care l-au precedat la Casa Albă în ultima lună, Zelenski nu a ajuns cu mâna goală. El a adus cu el centura UFC câştigată de boxerul ucrainean Oleksandr Usyk anul trecut. Centura aurie colorată, care era aşezată pe una dintre măsuţele din spate în timp ce cei doi bărbaţi începeau să discute, nu a fost menţionată în timpul discuţiilor.

În primele 40 de minute ale discuţiilor lor, Trump nu a manifestat o atitudine ostilită față de Zelenski, discutând în schimb despre acordul privind mineralele pe care intenţionau să îl semneze mai târziu în cursul zilei. Între timp, la etaj, în East Room, o masă lungă de lemn fusese pregătită pentru ceremonia de semnare, cu patru scaune pregătite pentru semnatari. Nu a fost să fie.

Vicepreşedintele vorbeşte. Alăturându-se conversaţiei după ce a rămas în mare parte tăcut, Vance a intervenit - „Stai puţin. Hei, vreau să răspund la asta” - pentru a susţine eforturile lui Trump de a pune capăt conflictului. „Calea spre pace şi calea spre prosperitate este poate angajarea în diplomaţie”, a spus el, adresându-şi comentariile lui Zelenski. 

Aici totul a degenerat. „Despre ce fel de diplomaţie, JD, vorbeşti? Ce - ce ai - ce vrei - ce vrei să spui?”, a întrebat Zelenski. „Vorbesc despre genul de diplomaţie care va pune capăt distrugerii ţării tale”, a răspuns Vance din locul său de pe canapeaua de lângă Trump.

Discuţia a degenerat și mai mult.  „Cred că este lipsit de respect din partea dumneavoastră să veniţi în Biroul Oval pentru a încerca să litigaţi în faţa presei americane”, a spus Vance. „Ar trebui să-i mulţumiţi preşedintelui pentru că încearcă să pună capăt acestui conflict”.

Când Zelenski a încercat - oarecum fără succes - să intervină, Trump a izbucnit furios. „Nu aveţi cărţile în mână acum”, a strigat el, vorbind peste Zelenski când acesta a obiectat. „Vă jucaţi cu vieţile a milioane de oameni”, a strigat el. „Vă jucaţi cu Al Treilea Război Mondial”.

Câteva minute mai târziu, Trump a scos presa din sală. „Va fi grozav pentru televiziuni, vă spun asta”, a spus el în timp ce reporterii ieşeau.

O delegaţie ucraineană agitată - inclusiv ambasadorul ucrainean la Washington, Oksana Markarova, care a încetat să mai ia notiţe în timpul întâlnirii şi pur şi simplu şi-a pus capul în mâini - a părăsit Biroul Oval pentru a se aduna în Sala Roosevelt, chiar în capătul holului.

Adunându-se cu propriii săi consilieri cheie pentru a evalua situaţia, inclusiv Vance, secretarul de stat Marco Rubio şi secretarul Trezoreriei Scott Bessent, Trump a fost furios, spunând că s-a simţit jignit de tonul lui Zelenski.

„Zelenski a jucat cât se poate de greşit. A venit în Biroul Oval acţionând ca un tip dur. Nu a jucat bine. Toată lumea din cameră s-a simţit insultată”, a declarat un oficial american. „Acum, Zelenski va trebui să îşi dea seama cum să rezolve singur această problemă. Nu putem rezolva noi pentru el”.

Preşedintele a decis în cele din urmă că Zelenski „nu era în măsură să negocieze”, a declarat un oficial al Casei Albe. El i-a ordonat lui Rubio şi consilierului pentru securitate naţională Mike Waltz să transmită mesajul ucrainenilor care aşteptau în apropiere: Era timpul ca Zelenski să plece.

„Timpul nu este de partea ta aici”, a declarat Waltz sâmbătă pentru Fox News, relatând conversaţia sa cu Zelenski. „Timpul nu este de partea ta pe câmpul de luptă. Timpul nu este de partea voastră în ceea ce priveşte situaţia mondială şi, cel mai important, ajutorul SUA şi toleranţa contribuabililor nu sunt nelimitate.”

Ucrainenii au protestat, spunând că doresc să continue discuţiile, a declarat oficialul de la Casa Albă. Însă solicitarea a fost refuzată. În timp ce farfuriile cu salată, pui şi crème brûlée care fuseseră pregătite pentru prânz stăteau neatinse pe cărucioare pe un hol din faţa biroului secretarului de presă, ucrainenilor li s-a spus să plece.

Ziua neobișnuită de diplomaţie distrusă s-a desfăşurat în mai puţin de trei ore.

Coloana de maşini a lui Zelenski a părăsit porţile Casei Albe la ora 13:42, fără fanfară sau salut. El a fost condus la mică distanţă, la hotelul Hay Adams, unde era cazat împreună cu consilierii săi. După mai puţin de o oră, el a trimis un mesaj pe reţelele sociale în care îşi exprima recunoştinţa faţă de gazdele sale: „Mulţumesc Americii, mulţumesc pentru sprijinul dumneavoastră, mulţumesc pentru această vizită”. El a adăugat: „Ucraina are nevoie de o pace justă şi durabilă, iar noi lucrăm exact pentru asta”.

Aliaţii lui Trump se mobilizează în jurul preşedintelui

Până atunci, Casa Albă, care începuse ziua căutând să ajungă la o înţelegere cu Ucraina, şi-a schimbat brusc cursul şi a încercat să transforme scandalul diplomatic într-un moment de forţă prin lansarea unei ofensive extraordinare de relaţii publice.

„Preşedintele Trump şi vicepreşedintele Vance iau apărarea americanilor”, a afirmat Casa Albă în prima dintre mai multe declaraţii de vineri după-amiază. Câteva ore mai târziu, un alt mesaj a fost trimis cu cuvinte de susţinere din partea membrilor cabinetului Trump. „Amin, domnule preşedinte”, a spus secretarul apărării Pete Hegseth.

Graham, un aliat apropiat al lui Trump care se întâlnise cu Zelenski mai devreme în cursul zilei, i-a transmis un mesaj din faţa West Wings. El i-a cerut lui Zelenski să îşi ceară scuze sau să se gândească să se retragă. „Nu am fost niciodată mai mândru de preşedinte”, a spus Graham.

Între timp, în Sala de Est a Casei Albe, instalaţia pentru conferinţa de presă pentru Trump şi Zelenski a fost demontată. O masă mare pentru semnarea acordului de către cei doi lideri, pe fundalul a trei steaguri ucrainene şi trei americane, a fost mutată.

În următoarele câteva ore, Trump a lucrat în Aripa de Vest cu personalul său. El a fost văzut în Biroul Oval cu Susie Wiles, şefa sa de cabinet, şi cu alţi consilieri, înainte de a ieşi pentru a părăsi Casa Albă pentru weekend. Marine One aştepta, dar Trump s-a oprit pentru a vorbi încă o dată, încercând să îşi pună amprenta pe schimbarea remarcabilă a evenimentelor din această zi. „El vrea să continue şi să lupte, să lupte, să lupte”, le-a spus Trump reporterilor de pe peluza de sud. „Noi vrem să punem capăt morţii”.

Întrebat dacă doreşte ca Zelenski să demisioneze, Trump a refuzat să răspundă direct, spunând doar: „Vreau pe cineva care să facă pace”.

O zi furtunoasă la Washington s-a încheiat când Trump s-a îmbarcat în Air Force One şi a zburat spre Mar-a-Lago pentru weekend.

La scurt timp, Zelenski a venit la Fox News, pentru un interviu pe care Trump l-a urmărit în aeronava prezidenţială. Zelenski a declarat că nu crede că îi datorează lui Trump scuze pentru izbucnirile înflăcărate din Biroul Oval, dar şi-a exprimat regretul că totul s-a desfăşurat la televizor pentru ca lumea să vadă. „Cred că nu a fost bine”, i-a spus Zelenksi lui Bret Baier de la Fox News. „Cred că nu a fost bine”. Dar el a spus că crede că relaţia sa cu Trump şi cu America va rezista. „Oamenii tăi au ajutat la salvarea poporului nostru”, a spus Zelenski. „Suntem foarte, foarte recunoscători”.

 

×
TOP articole
x close