Antena 3 CNN Externe "În faţa durerii fizice nu există eroi, nimeni nu e erou, nimeni…" Cluburi care au ars de la un simplu foc de artificii

"În faţa durerii fizice nu există eroi, nimeni nu e erou, nimeni…" Cluburi care au ars de la un simplu foc de artificii

1 minut de citit Publicat la 17:55 02 Noi 2015 Modificat la 17:55 02 Noi 2015
lumanre1111.jpg
Foto: Historia
„La durere nu-ţi poti dori decât un singur lucru: să înceteze. Nimic în lumea asta nu e mai rău decât durerea fizică. În faţa ei nu există eroi, nimeni nu e erou, nimeni…”, spunea George Orwell. Acelaşi scenariu, repetat în fiecare colţ al lumii: un foc de artificii care a transformat o încăpere într-o cuşcă de foc. Un foc de artificii care a lăsat îndoliată o întreagă naţiune. România se alătură listei de ţări în care viaţa unor oameni a ţinut cât un artificiu, şi unde intrarea la spectacol a fost liberă, dar ieşirea i-a costat viaţa.

The Station

Incediul pornit în seara de 20 februarie 2003, în clubul The Station, localizat în  West Warwick, Rhode Island, este al patrulea într-o listă cu evenimente tragice similare din Statele Unite ale Americii. O sută de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste două sute de răniţi. Acestea sunt datele care au rămas în urma unui simplu foc de artificii, cu care managerul trupei Great White, Jack Russell, a decis să înceapă concertul. Scânteile au aprins spuma de izolare fonică care înconjura plafonul şi pereţii din jurul scenei, iar focul s-a extins în tot localul în doar 5 minute. Rapiditatea cu care s-a extins incendiul, fumul dens şi panica generată de acestea a făcut imposibilă evacuarea în timp util. Şeful departamentului de pompieri din West Warwick, Charles Hall, a declarat că localul a fost verificat cu două luni înaintea incidentului, dar nici patronii localului, nici formaţia nu au anunţat că  seara concertului va începe cu un număr pirotehnic. Primul vinovat anchetat a fost managerul trupei, care a pledat vinovat pentru moartea a o sută de oameni. Acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Michael şi Jeffrey Derderian, patronii clubului, au fost la rândul lor condamnaţi la închisoare. Michael a primit 15 ani, din care a executat doar trei, restul fiind cu suspendare, iar Jeffrey a primit 10 ani, din care a executat doar 500 de ore în serviciul comunităţii.

Citiţi mai mult pe historia.ro



×
Etichete: incendiu tragedie
x close