"Vrem să avem un dialog mai robust şi mai substanţial cu Rusia, care să avanseze, într-o serie de chestiuni", a declarat Clinton reporterilor care călătoreau cu ea spre Bruxelles unde urma să participe la întâlnirea miniştrilor de externe din NATO. "Haideţi să punem acest dialog pe un făgaş serios", a spus Clinton referindu-se la negocierile cu Rusia pe tema sistemului de apărare antirachetă căruia Moscova i se opune.
Clinton va avea vineri, la Geneva, prima sa întâlnire importantă cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, iar apărarea antirachetă şi controlul asupra armelor strategice este de aşteptat să fie temele-cheie ale discuţiilor, scrie Reuters.
"Aşa cum a trebuit să construim o apărare comună cu Europa în secolul XX, aşa şi acum o avem de construit în secolul XXI. Speranţa mea este că vom convinge Rusia să fie parte a acestei apărări", a spus şefa diplomaţiei americane.
Planul de a instala un siloz de rachete interceptoare şi o staţie radar în Polonia şi respectiv Cehia, foste state comuniste cândva sateliţi ai Moscovei, a deranjat autorităţile ruse, care văd în acest demers o ameninţare, în pofida faptului că SUA au insistat că scutul vizează state imprevizibile precum Iranul.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a spus săptămâna aceasta că Moscova doreşte să vorbească despre scut cu Washingtonul, dar programul nuclear al Iranului este o chestiune separată.
Clinton a reiterat că scutul antirachetă nu vizează Rusia, ci descurajarea Iranului şi a repetat că cele două puteri ar trebui să conlucreze. "Iranul reprezintă o ameninţare la adresa Europei şi a Rusiei, credem că este un domeniu foarte generos pentru a fi explorat şi aceasta avem de gând să facem", a spus secretarul de stat.
Rusia este, de asemenea, unul dintre subiectele de pe agenda discuţiilor pe care Clinton le va avea joi la sediul NATO de la Bruxelles. Alianţa militară dezbate dacă este cazul să reia legăturile cu Moscova, după scurta incursiune a forţelor ruse pe teritoriul Georgiei, în vara anului trecut. "Există un interes în a prospecta împreună cu Rusia posibilităţile de cooperare atât cu NATO, cât şi cu SUA într-o serie întreagă de teme", a afirmat Clinton. "Cred că în unele zone vom descoperi că există un mare potenţial pentru cooperare. În altele, vom avea puncte de vedere diferite. Ne vom menţine poziţiile şi ei le vor susţine pe ale lor şi sperăm să avem, dacă este posibil, o cooperare", a adăugat secretarul de stat.
Ea a mai spus că SUA se vor orienta către potenţiale pacturi "de apărare reciprocă" şi în alte părţi ale lumii. "Sper că toţii aliaţii şi partenerii noştri din lume încep să gândească împreună cu noi cum ar trebui să arate forţa disuasivă a secolului XXI", a încheiat Clinton.
Antena3.ro