Oficiali americani au specificat că secretarul american de stat va anunţa joi că dacă Phenianul face paşi ireversibili către denuclearizare, atunci Statele Unite şi partenerii său vor fi dispuşi la reciprocitate de ?o manieră coordonată şi completă?.
?Normalizarea deplină a relaţiilor, un regim de pace permanent, asistenţă economică şi energetică semnificativă sunt toate posibile în contextul uni denuclearizări depline şi verificabile," spune Clinton în declaraţiile sale, lansate miercuri de consilierii săi.
"Între timp, vor lua măsuri necesare de apărare pentru a proteja interesele noastre şi aliaţilor noştri. Comportamentul ameninţător al Coreii de Nord nu inspiră încredere şi nici nu ne permite să stăm liniştiţi".
Abordarea administraţiei Obama combină ademenirea cu relaţiile normale cu SUA şi aliaţii cu ameninţarea unor sancţiuni internaţionale mai dure, dacă Phenianul continuă cu ambiţiile sale nucleare.
Referirile lui Clinton despre cooperarea internaţională pentru a preveni ameninţările nucleare au atins o notă gravă totuşi. Secretarul american de stat a declarat în cadrul unui interviu la Bangkok că SUA se va întoarce spre partenerii internaţionali în a rezolva problema iraniană, pentru a extinde "umbrela de apărare" peste aliaţii săi din Golful Persic pentru a preveni Iranul să domine regiune "după ce va avea arma nucleară."
"Vrem ca Iranul să calculeze ceea ce cred că este o afirmaţie corectă: dacă SUA extinde umbrela de apărare peste regiune, dacă facem mai multe să dezvoltăm capacitatea militară a aliaţilor noştri din Golf, este puţin probabil că Iranul va fi mai puternic sau mai în siguranţă deoarece nu vor putea să intimideze şi să domine aşa cum par a crede odată ce vor avea arma nucleară?, declara aceasta.
Remarcile sale nu au fost foarte apreciate la Ierusalim, unde Dan Meridor, ministrul energiei atomice şi de informaţii şi vicepremier, a declarat pentru postul de radio al armatei: "nu am fost încântat să aud declaraţia americană că ei vor proteja aliaţii cu umbrela nucleară, ca şi cum s-au împăcat cu un Iran nuclear. Cred că este o greşeală."
La câteva ore după afirmaţia lui Meridor, Clinton a susţinut în timpul unei conferinţe de presă că ea "nu propune o politică nouă" şi continuă să creadă că ?drumul Iranului spre arma nucleară este inacceptabil."
Antena3.ro