Iran şi Siria au făcut o demonstraţie de unitate, respingând astfel eforturile SUA de a rupe alianţa lor şi avertizând Israelul să nu rişte în a ataca vreunul din cele două state.
Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele iranian, a zburat la Damasc pentru discuţii cu Bashar al-Assad, la doar câteva zile după ce SUA a numit un ambasador în Siria după o pauză de cinci ani.
"Americanii doresc să domine regiunea, dar ei simt că Iran şi Siria împiedică acest lucru," declara Ahmadinejad la conferinţa de presă cu Assad.
"Le spunem ca în loc să intervină în chestiunile regiunii să îşi strângă lucrurile şi să plece. Dacă entitatea sionistă doreşte să repete erorile sale trecute, moartea sa va fi inevitabilă."
Assad a subliniat că Siria nu se va distanţa de Iran, aliatul său de la revoluţia islamică din 1979. "Sperăm ca ceilalţi să nu ne dea lecţii despre regiunea şi istoria noastră. Noi suntem cei care decid şi ne ştim interesele. Le mulţumim pentru sfat. Mi se pare ciudat cum vorbesc despre stabilitatea în Orientul Mijlociu şi în acelaşi timp vorbesc despre despărţirea a două ţări", arăta acesta.
Hillary Clinton, secretarul american de stat declara că SUA găseşte tulburătorare relaţia Siriei cu Iran şi a caracterizat numirea noului ambasador ca "mică deschidere". Relaţiile dintre Washington şi Damasc au fost întrerupte după asasinarea premierului libanez Rafiq al-Hariri, în 2005, act pus pe seama Siriei.
Al-Jazeera relata că Ahmadinejad s-a mai întâlnit cu Khaled Mash'al, liderul mişcării Hamas, şi Ramadan Shallah de la mişcarea Jihadul Islamic, ambele susţinute de Teheran.
Siria şi Iran au mai anunţat că au anulat restricţiile de viza între cele două ţări, din cauza ?neînţelegerii? sau a ?traducerii proaste? a declaraţiilor oficialului american iar Siria s-a oferit să medieze îm conflictul dintre Iran şi Occident.
Clinton declara că SUA doreşte ca Siria "să înceapă a se distanţa de relaţia cu Iran, care este profund îngrijorătoare pentru regiune, cât şi pentru SUA".
Antena3.ro