"Mă indignează adânc cei care atacă ţara noastră, generozitatea poporului nostru şi conducerea preşedintelui nostru în încercarea de a răspunes la condiţiile dezastruoase istorice de după cutremur," declara Clinton .
"O parte din presa internaţională fie nu a înţeles fie a strâmbat în mod deliberat ceea ce a fost răspunsul militar şi civil, ambele necesare pentru a putea livra haitienilor ajutorul de care aceau nevoie cu dispeare," arăta secretarul de stat la o întâlnire cu angajaţii Departamentului de Stat.
"NU am nicio ceartă cu cineva care lansează o critică legitimă contra ţării noastre. Cred că putem învăţa din acest lucru şi suntem nebuni dacă ţinem capul în nisip şi pretindem că nu putem."
Oficialul nu a specificat mai multe despre critici.
Dar săptămâna trecută grupul Doctori fără Frontiere s-a plâns de inversarea priorităţilor la aeroportul din Port-au-Prince, pe fondul relatărilor că zborurile militare americane au prioritate în faţa celor umanitare.
De asemenea, Franţa, Brazilia, şi alţi oficiali s-au plâns că zborurile nu sunt lăsate să aterizeze, multe aparate fiind redirecţionate spre Republica Dominicană. De asemenea, şeful gărzii civile italiene califica intervenţia militară americană ca ineficientă şi ruptă de realitate, fiind un eşec "patetic" .
În plus ministrul francez Alain Joyandet a cerut ONU să ancheteze rolul dominant american în operaţiunea de ajutor, argumentând că eforturile umanitare internaţionale ar trebui să ajute Haiti, nu "să îl ocupe" .
Clinton arăta luni, după discuţii cu ministrul italian de externe Franco Frattini la Washington că un răspuns masiv umanitar nu ar fi reuşit fără implicarea armatei.
Antena3.ro