Antena 3 CNN Externe Civilii palestinieni, în pragul unei crize umanitare din cauza reluării atacurilor Hamas asupra Israelului

Civilii palestinieni, în pragul unei crize umanitare din cauza reluării atacurilor Hamas asupra Israelului

Civilii palestinieni, în pragul unei crize umanitare din cauza reluării atacurilor Hamas asupra Israelului
15 Noi 2008   •   12:54

Armistiţiul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas este tot mai fragil. Hamas a reluat tirul rachetelor asupra Israelului, iar statul evreu a ripostat prin închiderea punctelor de trecere către Fâşia Gaza. Agenţiile umanitare au avertizat că sute de mii de civili palestinieni riscă să rămână fără alimente şi energie electrică. Mişcarea Hamas a difuzat imagini ale lansării unor rachete din Gaza spre Israel, acţiune prezentată ca o ripostă la uciderea unor luptători ai săi.
Hamas susţine că era vorba de rachete Grad, proiectate în fosta Uniune Sovietică, a căror rază de acţiune este mai mare decât a celor artizanale. Cinci rachete au lovit teritoriul Israelului, iar o femeie de 80 de ani a fost uşor rănită. Pentru prima dată în ultimele luni, o rachetă palestiniană a explodat în zona marelui oraş Aşkelon.
Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, i-a acuzat pe extremiştii palestinieni că bombardează chiar şi punctele de trecere prin care Fâşia Gaza primeşte carburant şi ajutoare străine. ?Cred că niciun stat suveran nu ar accepta o situaţie atât de ciudată, în care o organizaţie teroristă dintr-un teritoriu vecin ne bombardează la întâmplare oraşele civile şi, în acelaşi timp, ne bombardează şi când încercăm să-i ajutăm. Este ciudat?, a spus Ehud Barak.
El a adăugat că Israelul doreşte continuarea armistiţiului, dar nu va tolera atacurile mişcării Hamas. Deocamdată nu se au în vedere represalii militare, dar punctele de trecere spre Fâşia Gaza au fost închise. ONU şi Uniunea Europeană au cerut Israelului să revină asupra acestei măsuri care afectează, în opinia lor, doar populaţia civilă nevinovată.
Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close