Numeroase obiecte plutitoare, precum bucăţi de polistiren sau geamanduri, au fost descoperite pe Insula Montague, la circa 190 de kilometri sud-est de Anchorage, informează AFP.
Obiecte venind din Asia ajung de mai mulţi ani pe coastele din Alaska, dar cantitatea înregistrată recent este "fără precedent", a declarat Patrick Chandler, un reprezentant al organizaţiei ecologice Center for Alaskan Coastal Studies.
"Nu am constatat niciodată până acum un asemenea număr", a adăugat el. "Înainte, găseam câteva zeci de geamanduri negre, utilizate în acvacultura japoneză (...). Acum găsim sute. (...)Nu există altă cauză posibilă pentru această creştere decât tsunamiul", a precizat el.
O vastă operaţiune de curăţare urmează să înceapă joi.
Autorităţile estimează că tsunamiul din Japonia ar fi adus în ocean 5-20 de tone de materiale, care de atunci plutesc în derivă spre est.
Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade a provocat un val seismic gigantic în nord-estul Japoniei. Tsunamiul care a urmat a distrus totul în calea lui, declanşând o serie de avarii la centrala nucleară Fukushima Daiichi, care a provocat cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.
Aproximativ 20.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute în urma catastrofei.