Antena 3 CNN Externe Cipru şi Malta pot utiliza euro din 2008

Cipru şi Malta pot utiliza euro din 2008

Cipru şi Malta pot utiliza euro din 2008
22 Apr 2007   •   14:33

Executivul Uniunii Europene va anunţa pe 16 mai, dacă Cipru şi Malta îndeplinesc sau nu condiţiile necesare pentru a se alătura celor 13 state care utilizează moneda unică începând cu 1 ianuarie 2008, a anunţat Comisarul european pentru Afaceri Economice şi monetare, Joaquin Almunia. În plus, în jurul aceleiaşi date urmează ca şi Banca Central Europeană (BCE) să dea publicităţii propriile concluzii vis a vis de acest subiect, a precizat Joaquin Almunia. În cazul în care concluziile BCE şi Comisiei Europene sunt pozitive, miniştrii europeni de Finanţe urmează să ia o decizie finală în cursul lunii iunie.

Criteriile pe care le vor avea în vedere atât Comisia cât şi BCE se referă la inflaţie, deficit bugetar şi nivelul datoriei guvernamentale. Alături de alte opt state, Malta şi Cipru au aderat la Uniunea Europeană în luna mai 2004. Deocamdată doar unul din cele 10 noi state membre UE s-a alăturat zonei euro, care de la 1 ianuarie 2007 a ajuns la 13 membrii prin includerea Sloveniei.

Lituania şi Letonia au fost nevoite să-şi amâne planurile din cauza nivelului ridicat al inflaţiei. Slovacia şi-a propus să adere la euro în 2009 iar Estonia are ca ţintă anul 2011. Celelalte noi state membre, Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria şi România, urmează să propună o dată ţintă pentru aderarea la euro.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close