Miniştrii de finanţe europeni au averitzat Cipru că trebuie să facă mai multe dacă doreşte să primească ajutor financiar din partea Uniunii Europene. În cadrul unei întâlniri la Bruxelles, aceştia au cerut autorităţilor de la Nicosia să accepte o anchetă privată care să elucideze situaţia spălării de bani din micul stat mediteranean.
La mai bine de opt luni de la cererea pe care a înaintat-o UE, Cipru rămâne în afara planurilor de salvare financiară din cauza acuzaţiilor de spălare de bani.
Conform mai multor ONG-uri internaţionale, citate de
EU Observer, Cipru este o "maşină de spălat pentru banii murdari ai Rusiei" (Global Financial Integrity - SUA), iar un ajutor financiar din partea Uniunii nu ar face decât să ajungă la oligarhii ruşi care au investit ilegal în ţară.
Conform raportului GFI, Cipru, o ţară cu un produs intern brut de 23 de miliarde de dolari, a trimis, în 2011, 129 de miliarde de dolari către Rusia.
Autorităţile cipriote au negat că ar exista probleme de o asemenea natură, dar se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea UE pentru a-şi reforma sistemul financiar şi a înăspri şi aplica legile privind spălarea de bani.
În Cipru urmează să se organizeze alegeri prezidenţiale pe 17 februarie şi, în cazul în care niciun candidat nu obţine majoritatea din primul tur, un al doilea scrutin va avea loc pe 24 februarie. Chiar dacă ancheta europenilor va releva că Cipru a făcut paşi pentru a îndrepta problemele indicate anul trecut de publicaţiile din Germania, ajutorul financiar va mai aştepta până după alegeri.