Majoritatea ciprioţilor vor ca Parlamentul să voteze împotriva măsurilor aprobate de Eurogrup (ce reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro), care obligă statul cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume, arată un sondaj publicat luni şi preluat de presa internaţioanlă, potrivit
Agerpres.
Conform sondajului, 71% dintre cei intervievaţi estimează că deputaţii ciprioţi ar trebui să blocheze aplicarea acestei măsuri, iar 73% din participanţii la sondaj îi reproşează noului preşedinte, Nikos Anastasiadis, că nu a fost capabil să negocieze cu Bruxelles-ul un acord favorabil ţării sale.
Totuşi, 62% dintre ei estimează că Ciprul trebuie să rămână în zona euro.
Votul în Parlamentul cipriot se va desfăşura marţi, după ce iniţial fusese planificat pentru duminică şi amânat apoi pentru luni după-amiază.
Măsurile cerute Nicosiei de zona euro în schimbul unui ajutor financiar în valoare de 10 miliarde de euro au provocat deja ample proteste în rândul ciprioţilor.
Mulţi ciprioţi au încercat să scoată cât mai mulţi bani de la ATM-uri, în timp ce singurele bănci care aveau program sâmbătă au decis să suspende orice tranzacţie.
Ciprul a acceptat sâmbătă taxa fără precedent în UE asupra depozitelor bancare după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a ameninţat că va împinge ţara în default prin retragerea liniilor de finanţare cu Laiki, a doua mare bancă cipriotă, potrivit preşedintelui Nikos Anastasiadis.
Miniştrii de finanţe din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au ajuns la un acord referitor la un plan de salvare pentru Cipru de maxim 10 miliarde de euro ce include o taxă excepţională ce poate ajunge la 9,9% din depozitele bancare din băncile cipriote, precum şi impozitarea la sursă a dobânzilor acestora.