Antena 3 CNN Externe Cinismul lui Putin. A ademenit pensionari cu sume generoase și i-a aruncat în "mașina de tocat carne", în prima linie a frontului

Cinismul lui Putin. A ademenit pensionari cu sume generoase și i-a aruncat în "mașina de tocat carne", în prima linie a frontului

soldati rusi capturati kursk
Soldaţi ruşi capturaţi în Kursk. Foto: Captură Twitter/Euromaidan Press
de Georgiana Marina    |    21 Sep 2024   •   23:28

Sute de pensionari ruși au murit pe front, după ce au ajuns în prima linie a frontului din Ucraina, fiind ademeniți cu recompense financiare generoase pentru a se alătura forțelor armate, scrie The Telegraph.

O investigație cu privire la soldații ruși morți a constatat că 250 de voluntari care aveau peste 60 de ani au murit de la începutul războiului în februarie 2022.

De asemenea, s-a constatat că voluntarii care s-au înscris pentru a se alătura forțelor armate după ce Vladimir Putin a ordonat invazia reprezintă cel mai mare procent dintre cei uciși în luptă. Serviciul rusesc al BBC și Mediazona, un site de știri independent, au verificat numele a peste 70.000 de soldați ruși care au murit luptând în Ucraina. O cincime dintre cei uciși – 13.781 – au fost voluntari, în timp ce foștii prizonieri care s-au înscris în schimbul grațierii au reprezentat 19% din decesele confirmate.

Majoritatea voluntarilor care mor pe front au vârste cuprinse între 42 și 50 de ani, dar s-a constatat că au fost uciși și pensionari. Cel mai în vârstă voluntar ucis în luptă avea 71 de ani, potrivit anchetei.

Este posibil ca bărbații în vârstă din regiunile mai sărace ale Rusiei să fi fost atrași pe front cu recompense generoase la înscriere, de multe ori mai mari decât salariul mediu.

Un bărbat identificat ca fiind Rinat Khusniyarov, în vârstă de 62 de ani, din Ufa, în Bashkortostan, avea două locuri de muncă – la un depou de tramvaie și la o fabrică cu materiale de construcție – pentru a se putea întreține. A rezistat în armata doar trei luni. A fost ucis pe 27 februarie.  

Majoritatea voluntarilor ruși uciși în Ucraina provin din orașe mici, unde cu greu se găsește un loc de muncă decent. 

Estimările ucrainene spun că numărul deceselor în rândul forțelor ruse ajunge la 200.000.

Majoritatea soldaților sunt trimiși în prima linie fără prea mult antrenament și cu puține armament. Trupele sunt aruncate în atacurile în valuri cunoscute sub denumirea de „mașină de tocat carne” în care mici unități de infanterie sunt trimise să atace pozițiile defensive ucrainene cu scopul de a le copleși treptat. Aceste unități, cunoscute sub numele de „Furtuna Z”, erau de obicei conduse de foști prizonieri. Se pare că voluntarii, inclusiv pensionarii, sunt, de asemenea, folosiți în această strategie rusă nemiloasă de război, potrivit sursei citate.

Oficialii occidentali spun că moralul în rândul personalului rus este deosebit de slab din această cauză. Un document rus, citat într-un raport al The Guardian , sugerează că trupele din regiunea de graniță rusă Kursk, unde Ucraina ocupă acum teritoriul, au fost distruse după incursiunea ucraineană din august. Un soldat s-a sinucis după ce a fost „în depresie”. Comandanții unităților au primit dispoziții despre cum să mențină „starea de spirit” a oamenilor din subordine.
 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close