Antena 3 CNN Externe Cine urmează după Ucraina. Premierul statului NATO a rupt tăcerea la Davos

Cine urmează după Ucraina. Premierul statului NATO a rupt tăcerea la Davos

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 14:01 25 Mai 2022 Modificat la 14:01 25 Mai 2022
S-400 Triumf
Sursa foto: hepta

Este vorba de Slovacia, al cărei prim-ministru a lansat un avertisment dur, miercuri,  la Forumul Economic Mondial de la Davos.

"Dacă Ucraina eșuează, urmează Slovacia. Ucraina trebuie să câștige", le-a premierul Eduard Heger liderilor din UE și reprezentanților mediului de afaceri.

Heger (foto interior) a continuat cu critici la adresa statelor Uniunii Europene care se bazează prea mult pe energia rusă. El i-a îndemnat pe lideri să nu-și mai "compromită" principiile atunci când au de-a face cu Moscova.

"De prea multă vreme ne-am schimbat, practic, valorile pentru gaz și petrol ieftin.

Compromisul cu Putin a provocat un război în Ucraina. Un război agresiv, în care oamenii mor. Ucrainenii își vărsă propriul sânge pentru valorile noastre, pentru ca noi să nu fim nevoiți s-o facem", a susținut el.

Opoziție față de primirea accelerată a Ucrainei în UE

Premierul slovac a mai cerut liderilor blocului comunitar să colaboreze cu Ucraina și cu Balcanii de Vest pentru a impune "reguli standardizate de aderare la Uniunea Europeană".

În ultimii ani, Ucraina și-a adâncit legăturile economice și politice cu UE, iar Kievul și-a exprimat dorința de a adera la acest bloc într-o procedură accelerată.

Însă unii lideri europeni, între care prim-ministrul olandez Mark Rutte, au exclus o grăbire a procedurii în contextul invaziei.

Națiunile din Balcanii de Vest fac, la rândul lor, eforturi de aderare de mai mulți ani.

Aderarea la Uniune durează de obicei câțiva ani, deoarece națiunile trebuie să îndeplinească mai multe criterii stricte, înainte de a se angaja în negocieri.

Foto principală: sistem S-400 de lansare a rachetelor balistice "Triumf" la parada de Ziua Victoriei de la Moscova
 

×
x close