Antena 3 CNN Externe „Cine o să ne mai culeagă măslinele?”. Prim-ministrul Greciei spune că UE n-ar trebui să mai fie atât de dură cu imigranții

„Cine o să ne mai culeagă măslinele?”. Prim-ministrul Greciei spune că UE n-ar trebui să mai fie atât de dură cu imigranții

Adrian Dumitru
1 minut de citit Publicat la 14:37 17 Oct 2024 Modificat la 14:37 17 Oct 2024
Kyriakos Mitsotakis
Mitsotakis a pus la îndoială strategia europenilor de a încerca să oprească cât de mult imigrația, spunând că Europa are nevoie de forță de muncă. Foto: Getty Images

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a pus la îndoială sugestiile că UE ar putea să proceseze cererile de azil politic în țări extra-europene și a adăugat Grecia are nevoie în continuare de migranți pentru forță de muncă pentru că „altfel, cine ne-ar mai culege măslinele”, relatează Politico.

„Vreau să fiu atent aici. E vorba de un aranjament bilateral”, a declarat Mitsotakis pentru publicația Financial Times, joi, referindu-se la acordul pe care l-a făcut Italia cu Albania pentru a organiza centre de detenție în această țară non-UE pentru a găzdui migranți bărbați care intră în UE pe mare.

„Nu știu dacă situația ar putea fi replicată la nivel european. Trebuie să vedem dacă chiar funcționează. Acești oameni sunt procesați pe baza legislației italiene în domeniul azilului, iar orice li s-ar întâmpla, până la urmă tot se vor întoarce în Italia”, a spus liderul de la Atena.

„Dacă am face asta la nivel european... unde s-ar duce ei?”, a continuat Mitsotakis.

Deși oprirea imigrației ilegale este considerată crucială pentru mulți dintre liderii europeni, Mitsotakis s-a arătat mult mai deschis migrației, spunând că blocul are nevoie urgentă de mai mulți muncitori.

„ Dacă vreți să construim un gard mare, luați în vedere că ne trebuie și o ușă mare pentru el. Cine o să ne mai culeagă măslinele? Suntem un continent care se micșorează, toți recunoaștem că pentru a ne menține productivitatea avem nevoie de forță muncă, fie că e calificată sau necalificată”, a mai spus premierul guvernului grec.

Planuri similare, de a trimite migranți în Rwanda, de exemplu, au mai fost discutate dar niciunul nu a putut fi implementat până acum. În ce privește acordul italo-albanez, însă, a părut că președinta Comisiei l-ar susține. Ea a spus că „avem de învățat” din el.

15 alte state UE au scris Comisiei cerând acordul de a explora modele similare, inclusiv Olanda, al cărui guvern de extremă dreapta investighează posibilitatea trimiterii azilanților respinși în Uganda.

Este de așteptat că migrația va fi cea mai presantă problemă pe agenda de joi a Consiliului European care se va reuni la Bruxelles.  

×
x close