O postare pe X, urmată de un schimb de replici în mesageria privată, comentarii reciproce la postările pe rețeaua socială și un test-drive cu o mașină Tesla. Așa a înflorit legătura lui Elon Musk cu o susținătoare a extremei drepte din Germania. Miliardarul, care este tot mai implicat în politica europeană, ar fi apelat la tânăra de 24 de ani în mai multe rânduri cu întrebări privitoare la politica germană. În paralel, i-a amplificat conținutul online interacționând cu postările ei în mod frecvent.
Cei doi au făcut cunoștință în mediul online, pe rețeaua socială X, deținută de Elon Musk, relatează Reuters. Era luna iunie.
O întrebare publică, un mesaj privat
Naomi Seibt a așteptat închiderea votului pentru alegerile europarlamentare ca să îi anunțe pe cei peste 300 de mii de urmăritori ai săi că a votat cu AfD, partid de extremă dreaptă. O oră mai târziu, Elon Musk reacționa la postarea ei.
„De ce există așa o reacție negativă la adresa AfD?”, a întrebat-o miliardarul, public.
A urmat apoi un mesaj privat, a spus Seibt pentru Reuters, dar nu le-a permis jurnaliștilor să vadă ce i-a scris cel mai bogat bărbat din lume.
„I-am explicat că AfD nu este similar cu ideologia nazistă sau cu Hitler, ci este o mișcare liberal naționalistă similară celei din secolul 19, în care voiau să fie liberi de un regim autoritar în propria lor țară”, a spus tânăra de 24 de ani.
Elon Musk i-ar fi răspuns cu o memă amuzantă despre imperiul roman, susține Seibt.
De când a întrebat-o pe Naomi Seibt despre AfD în luna iunie, Musk a interacționat cu postările ei 40 de ori, ceea ce a plasat-o pe tânără într-un grup select de influenceri europeni urmăriți de Elon Musk, potrivit unei analize Reuters. În toată această perioadă, susține tânăra, Musk i-a trimis mai multe mesaje în care i-a pus întrebări referitoare la politica germană.
Musk, care are peste 211 milioane de următori pe X, nu a dat curs solicitărilor Reuters pentru un punct de vedere, astfel că agenția de presă nu a putut stabili cu certitudine cât de mult i-a influențat Seibt gândirea.
De la politică, la recenzii de mașini a fost un singur pas
Indicii că ar avea o relație apropiată au apărut și când tânăra a povestit pe X că a testat o mașină Tesla care se conduce singură. Naomi Seibt a descris experiența drept „cea mai tare” din viața ei.
Tânăra a spus că a fost un sentiment „suprarealist și revoluționar” să se afle într-o mașină cu o tehnologie atât de avansată și a prezis că viitorul mașinilor va fi schimbat dramatic de tehnologia Tesla.
SELF-DRIVING TESLA FIRST EXPERIENCE❗️
— Naomi Seibt (@SeibtNaomi) September 24, 2024
Best Uber ride of my life: I got to witness first-hand how the new Tesla manages to maneuver around obstacles and steer the wheel automatically.
This technology will revolutionize the market, no one can come close. Respect, @elonmusk! pic.twitter.com/CuMJtdsVbU
Clipul laudativ al tinerei a strâns peste 100 de mii de vizualizări și s-a viralizat pe rețeaua socială. Elon Musk a răspuns laudelor tinerei cu un simplu „da”, în timp ce Naomi Seibt i-a scris:
„Mulțumesc că nu te-ai dat bătut, că m-ai inspirat să mă lupt cu perioadele grele, în loc să aleg calea cea mai sigură”, sugerând că cei doi au avut mai multe discuții.
Cine este influencerița anti-Greta
Naomi Seibt are 24 de ani și este activistă politică pentru extrema dreaptă germană. X Se autoidentifică drept o libertariană și anarho-capitalistă. Spune că a devenit interesată de politică datorită mamei ei, care a luat-o cu ea la mai multe evenimente politice. Avea 16 ani când a scris un poem despre naționalism „Uneori nu spun nimic”, care a fost publicat pe un blog anti-islam, ca parte dintr-o competiție lansată de AfD.
Tânăra nu crede nici că pandemia de Covid-19 a existat cu adevărat și nici în schimbările climatice. De altfel, Naomi Seibt a devenit virală și să adune urmăritori după ce a început să posteze conținut anti-Greta Thunberg, activista de mediu.
„Știința care demonstrează schimbările climatice nu este știință deloc. Scopul acestor oameni de știință este să pună la zid umanitatea. Acest alarmism privind schimbările climatice este o ideologie anti-om de cea mai joasă speță și ni se spune să ne uităm la reușitele noastru cu vinovăție, cu rușine și dezgust, și să nu luăm în calcul beneficiile majore pe care le-am atins doar cu ajutorul combustibililor fosili”, a spus Naomi Seibt la o conferință, scria The Guardian într-un articol în urmă cu patru ani.
O răsfățată printre cei care neagă schimbările climatice, Naomi Seibt este lăudată pentru vocea ei „proaspătă” în favoarea „piețelor libere și a realismului climatic”. De altfel, până în 2020, tânăra a lucrat la Heartland, o organizație americană de dreapte anti-schimbări climatice.
Kert Davies, fondatorul Centrului pentru Investigații Climatice, care analizează grupurile care neagă fenomenul, a spus că Naomi Seibt nu are șanse să strângă atât de mulți susținători în măsura în care a făcut-o Greta Thunberg.
„Încearcă să călărească valul Greta, dar nu există nicio șansă ca această persoană să câștige atâtea inimi și minți precum a făcut-o Greta. Încearcă să diminueze efectul Greta”, a spus Davies pentru The Guardian.
Naomi Seibt, acuzată de mai multe organizații că dezinformează pe rețelele sociale
Tânăra a ieșit în evidență și după ce a făcut mai multe comentarii aparent antisemite. Într-o discuție pe Youtube, Naomi Seibt a declarat, referitor la atacul din fața unei sinagogi din Halle în care au fost uciși doi evrei, că evreii „sunt în topul grupurilor care sunt considerate oprimate”, iar că „germanii obișnuiți sunt la coadă”. Unii analiști au considerat că ea a vrut să spună că există mai multă simpatie pentru evreii sau musulmanii uciși decât pentru germani. Tânăra a șters video-ul, după ce a fost criticată și a negat că ar fi antisemită.
„De fapt ce spuneam eu este că e greșit să tratăm rasele diferit. Ar trebui să fim priviți la fel”, a spus Naomi Seibt ulterior.
„E clar că ceea ce spune, oricât de dezlânat, e că evreii sunt o clasă privilegiată și că caucazienii sunt cei oprimați de ei”, a spus Imran Ahmed, directorul Centrului pentru Combaterea Urii Digitale.
Întrebată dacă nu consideră că declarațiile ei pot fi considerate antisemite, Seibt a spus că ea „nu poate influența ce percep oamenii”.
Într-o altă postare pe Youtube în care a spus că ea îmbrățișează „viziuni care nu sunt mainstream” a spus că activistul canadian de extremă dreaptă Stefan Molyneux este o „inspirație” pentru ea. Molyneux a fost acuzat că promovează supremația albilor și eugenismul rasial.
„Nu pot să nu observ că aș putea avea o viață pașnic, liberă, ușoară, civilizată și sigură într-o țară populată doar de caucazieni”, a spus Molyneux în 2019.
Aceste declarații le-a apărat Seibt, spunând că au fost scoase din context, dar că este de acord că „în statele Occidentale există libertate de exprimare”.
Mai multe publicații jurnalistice și academice au atras atenția că tânăra promovează naționalismul alb și războiul culturilor. De asemenea, în 2020 a fost acuzată că dezinformează, după ce a publicat mai multe teorii ale conspirației propagate de grupări de extremă dreaptă, precum QAnon. De altfel, Naomi Seibt nu s-a sfiit să promoveze persoane care propagă teorii ale conspirației sau naționalismul alb.