Antena 3 CNN Externe Cine este marele perdant al crizei din Peninsula Coreeană?

Cine este marele perdant al crizei din Peninsula Coreeană?

1 minut de citit Publicat la 14:41 12 Apr 2013 Modificat la 14:41 12 Apr 2013
Cine este marele perdant al crizei din Peninsula Coreeană?
Ameninţarea cu un război nuclear agitată de Kim Jong-un vine în întâmpinarea intereselor Chinei: slăbirea prezenţei militare americane în regiunea Asia-Pacific.

„Nimeni nu trebuie să fie autorizat să creeze haos în regiune şi, implicit, în intreaga lume, din egoism”, declara recent noul lider chinez, Xi Jinping. O afirmaţie neobişnuită pentru un preşedinte, adept al formulărilor elegante, mai ales destinate unui vechi aliat. Pentru că prima luare de poziţie a liderului chinez privind criza coreeană s-a adresat, înainte de toate, tânărului Kim Jong-un, chiar dacă numele lui nu a fost rostit.

Cuvintele lui Xi Jinping, estimeaza publicaţia Le Point, denotă o stare acută de enervare, dar şi neputinţa Chinei în faţa acţiunilor micului frate comunist, extrem de agitat. Pentru moment, China este marele perdant al acestei crize, care zguduie liniile geopolitice în Asia de Nord-Est.

Cascada de ameninţări declanşată de fiul lui Kim Jong-il începand din ianuarie, întărită de testul nuclear din 12 februrie, vine în interesele
strategie ale Beijingului: de a slabi prezenţa militară americană în regiunea Asia-Pacific.

Dar Statele Unite au profitat de tensiunea izbucnită în Peninsula Coreeană pentru a orchestra o întoarcere spectaculoasă a forţelor lor militare în zonă. „Aceasta criză legitimizează prezenţa americană în regiune. Ea pune, practic, China la zid”, a estimat analistul Antoine Bondaz, de la Sciences Po şi director al Direcţiei generale de armament din Franţa.

Citeşte articolul integral pe Incomemagazine.ro

×
Etichete: Coreea de Nord China
x close