Antena 3 CNN Externe Cine este Kevin Lik? A devenit cel mai tânăr condamnat rus pentru trădare, care a fost dat la schimb pentru asasinul lui Putin

Cine este Kevin Lik? A devenit cel mai tânăr condamnat rus pentru trădare, care a fost dat la schimb pentru asasinul lui Putin

kevin lik condamnat rus tradare
Kevin Lik a fost arestat anul trecut în timp ce era încă la școală și a devenit cea mai tânără persoană din istoria modernă a Rusiei care a fost condamnată pentru trădare | Sursă colaj foto: X
de Andreea Ştefan    |    22 Aug 2024   •   07:00

Kevin Lik, un adolescent cu cetățenie ruso-germană, a fost arestat anul trecut înainte de a absolvi liceul, devenind cea mai tânără persoană condamnată pentru trădare în istoria modernă a Rusiei, potrivit BBC. Împreună cu jurnalistul american Evan Gerșkovici, el se numără printre cele 16 persoane eliberate de Rusia pe 1 august într-un schimb de prizonieri cu SUA și alte țări occidentale.

Având în mână o periuță și o pastă de dinți, Kevin Lik a așteptat timp de șase ore în biroul principal al coloniei penale 14, lângă Arkhangelsk, în nord-vestul îndepărtat al Rusiei. Era târziu în seara zilei de duminică, 28 iulie, iar tânărul de 19 ani spune că nu avea nicio idee despre ceea ce urma să se întâmple.

„Poate că mă duceți să fiu împușcat”, i-a spus el guvernatorului coloniei.

„Nu vă faceți griji, totul va fi bine”, a venit răspunsul.

Kevin spune că același lucru i l-a spus un ofițer din cadrul agenției de securitate de stat FSB din Rusia în urmă cu un an și jumătate, înainte să-l închidă.

„Am slăbit mult în colonie”, explică el timid.

Kevin are aproximativ 1,9 m înălțime, dar cântărește doar 70 kg. Împreună cu jurnalistul american Evan Gershkovich, el este una dintre cele 16 persoane eliberate de Rusia la 1 august în cadrul unui schimb de prizonieri cu SUA și alte țări occidentale.

Adolescentul - cu dublă cetățenie rusă și germană - a fost arestat anul trecut în timp ce era încă la școală și a devenit cea mai tânără persoană din istoria modernă a Rusiei care a fost condamnată pentru trădare.

Întrebat dacă se consideră mai degrabă rus sau german: „Este o întrebare foarte complicată”, răspunde el.

Kevin s-a născut în 2005 în Montabaur, un orășel din vestul Germaniei. Mama sa rusoaică, Victoria, se căsătorise cu un cetățean german și, deși mariajul nu a durat, ea și fiul ei au rămas.

Au vizitat Rusia la fiecare doi ani, până când Victoria a decis că vrea să se întoarcă definitiv - îi era dor de rudele ei și de orașul natal Maykop din Caucazul de Nord. Kevin avea 12 ani când s-au mutat acolo în 2017.

Au locuit la periferia orașului, într-un apartament cu vedere la munți și la o bază militară. Kevin spune că îi plăceau plimbările în natură și să colecteze plante pentru ierbarul său, dar și să învețe la școală.

Acesta a arătat cu entuziasm certificatele de la concursurile academice naționale și locale pe care le-a câștigat.
Alegerile prezidențiale din Rusia din 2018 au fost cele care i-au stârnit interesul pentru politică, spune el. Mama sa - un lucrător în domeniul sănătății din sectorul public - venea acasă și spunea că ea și colegii ei au fost duși cu autobuzul la secțiile de votare unde li s-a spus: „Votați pentru Putin sau vă vom lua bonusul”.

Avea doar 12 ani la acea vreme, dar spune că a înțeles că „nu exista aproape nicio democrație în Rusia”. Kevin a fost înfuriat de faptul că aproape fiecare clasă din școala sa avea un portret al lui Putin.

„Ne spuneau constant că școala nu este un loc pentru politică. Nu este corect să atârni portrete și să promovezi un astfel de cult al personalității”, spune el.

Aproximativ un an mai târziu, a provocat un scandal când a schimbat portretul școlar al lui Putin cu cel al liderului opoziției Alexei Navalny.

„Un profesor a spus că, pe vremea lui Stalin, aș fi fost împușcat”, își amintește Kevin - în timp ce un profesor înțelegător, spune el, l-a sfătuit să fie atent.

Mama sa a fost chemată la școală: „Au certat-o, au țipat la ea”, spune el. BBC a cerut școlii să comenteze, dar nu a primit niciun răspuns.

FSB l-a dus la pizzerie după ce l-a arestat, dar i-au pus cătușele

Pe măsură ce Kevin se apropia de ultimul an de școală, mama sa a decis că ar trebui să se mute înapoi în Germania.
În acel moment, Rusia invadase Ucraina și, pentru a părăsi țara definitiv, numele lui Kevin trebuia să fie șters din registrul militar.

Victoria a fost invitată la biroul de înrolare pentru a rezolva actele fiului său. Când a ajuns acolo, la 9 februarie 2023, a întâmpinat-o poliția. Kevin spune că aceștia au acuzat-o fără temei că a înjurat în public. Ea a fost condamnată la 10 zile de detenție, ceea ce a însemnat că au fost nevoiți să amâne planurile lor de plecare.

Rămas singur, Kevin a încetat să mai meargă la școală. Într-o zi, s-a aventurat afară pentru câteva ore și spune că, atunci când s-a întors la apartament, „lucrurile fuseseră mutate”.

Când Victoria a fost eliberată, au încercat să ajungă în Germania îndreptându-se spre sud, spre orașul Sochi, care are un aeroport internațional. După ce s-au cazat la un hotel, Kevin spune că au ieșit să ia o gustare și a observat un bărbat cu mască medicală și hanorac care îi filma pe telefon. În câteva secunde, spune el, a apărut un microbuz.

„Opt sau nouă ofițeri FSB au sărit din el. Unul m-a apucat de braț. Un altul a venit, și-a arătat legitimația și a spus: „A fost deschis un dosar penal împotriva ta în temeiul articolului 275: trădare”. „Ochii mei erau mari de șoc”.

Microbuzul i-a dus la hotel, unde și-au luat bagajele. Pe drumul de întoarcere spre Maykop, au fost urcați într-o mașină fără numere de înmatriculare și duși la o pizzerie.

„Au comandat pizza și ne-au oferit câteva. Nu mi-au pus cătușe sau nu m-au imobilizat. Mă gândeam la tot în capul meu, dar nu înțelegeam cum am comis trădare”, spune Kevin.

El a întrebat dacă va fi băgat în închisoare. „Nu vă faceți griji, totul va fi bine”, a venit răspunsul.

Kevin și-a amintit de un fost agent FSB, Vadim Krasikov, care ispășea o pedeapsă cu închisoarea pe viață în Germania pentru uciderea unui om în Berlin la ordinele Kremlinului. A început să se întrebe dacă Rusia intenționează să îl folosească pe el - un cetățean german - „ca ostatic” pentru a-l recupera pe Krasikov.

„Este un joc de șah - nu a existat justiție”

Au ajuns acasă în toiul nopții. El a arătat înregistrarea video făcută de ofițerii FSB în timp ce percheziționau apartamentul. Au găsit un telescop stricat - un vechi cadou de ziua de naștere de la mama sa.

Autoritățile suspectau că îl folosise pentru a fotografia vehicule militare de la fereastră și pentru a-l trimite serviciilor secrete germane. I-au luat telefonul și laptopul și au găsit fotografii ale bazei.

Kevin recunoaște că a făcut fotografiile, dar spune că nu a avut nicio intenție de a le da cuiva.
La ora 03:00, Kevin a fost dus la clădirea FSB locală pentru interogatoriu. Pentru că avea doar 17 ani, mama sa a mers cu el. Kevin era speriat.

Kevin spune că avocatul care i-a fost desemnat i-a spus imediat că ar trebui să mărturisească pentru a reduce pedeapsa.

Kevin a povestit detalii din codul penal al Rusiei și a folosit termeni juridici pentru a explica de ce a fost acuzat pe nedrept. Dar, pe atunci, habar nu avea cum să gestioneze situația.

O mărturisire fusese deja tipărită și Kevin a fost de acord să o semneze, lucru pe care l-a regretat ulterior. Spune că îi era teamă că, dacă nu semna, lucrurile s-ar fi „înrăutățit pentru că ar fi putut începe să facă presiuni asupra mamei mele”. Anchetatorul FSB le-a spus că are puterea de a le confisca apartamentul, spune Kevin.

„Mărturia a fost absolut absurdă”, spune el. „Este un joc de șah, era clar că nu există justiție”.

Pentru că era încă minor, a fost dus la un centru special din Krasnodar, la două ore de mers cu mașina, și plasat într-o celulă izolată. A stat treaz toată noaptea, dar nu a putut dormi.

„Mi-au adus mâncare, dar nu am putut să o mănânc. Îmi doream foarte mult să o văd pe mama.”

Câteva luni mai târziu, când a împlinit 18 ani, a fost mutat într-o altă închisoare de la periferia orașului Krasnodar, unde s-a amestecat cu alți deținuți.

Kevin spune că a rămas îngrozit după ce un grup de deținuți l-au bătut. „Mi-au legat mâinile, m-au bătut și chiar au stins o țigară pe mine. M-au lovit atât de tare în piept încât nu mai puteam respira”.

În tot acest timp, autoritățile au continuat să îl investigheze. Profesorul său a depus mărturie împotriva lui, susținând că, atunci când au mers la un concurs academic la Moscova, Kevin a vrut să meargă la ambasada germană pentru a contacta ofițerii de informații. Kevin a spus că tot ce dorea era să obțină un act de identitate german oficial, deoarece împlinise 16 ani.
Un expert al Ministerului Apărării a analizat fotografiile făcute de Kevin și a concluzionat că acestea nu constituiau un secret de stat, dar, în mâini străine, ar fi putut dăuna Rusiei.

Dosarul FSB despre el includea, de asemenea, detalii despre călătoriile din copilărie în Rusia, inclusiv una când avea doi ani. Kevin spune că a aflat, de asemenea, că telefonul său a fost ascultat încă din 2021.

La zece luni după arestarea lui Kevin, la sfârșitul lunii decembrie 2023, acesta a fost găsit vinovat de trădare și condamnat la patru ani într-o colonie penală.

În afară de mama sa, nimeni cunoscut din Maykop nu l-a contactat după arestarea sa, dar după ce presa a relatat cazul său, străinii au început să-i scrie.

„Scrisorile m-au ajutat foarte mult”, spune el. „De ziua mea, am primit 60 de scrisori. Mi-am propus să răspund la fiecare persoană.”

Scrisorile și felicitările au fost confiscate ulterior.

Călătoria lui Kevin către colonia penală din Arkhangelsk a durat o lună, trecând prin alte câteva închisori. A ajuns acolo la sfârșitul lunii iunie a acestui an. În săptămânile care au urmat, el spune că și-a petrecut timpul citind și studiind.

„Prea frumos ca să fie adevărat”

Dintr-o dată, în timp ce părăsea baia marți, 23 iulie, a fost abordat de un ofițer superior al închisorii și i s-a spus că are la dispoziție 20 de minute pentru a „scrie urgent o petiție” pentru o grațiere prezidențială, ceea ce a și făcut.

Apoi, pe 28, un ofițer de închisoare l-a oprit și i-a spus să își ia periuța de dinți, pasta de dinți și papucii.

„De obicei, primești acest kit când sunt pe cale să te bage în celula de pedeapsă”, explică Kevin. Dar, în schimb, el a fost închis într-un birou.

La ora 01:00 în dimineața zilei de luni 29, a sosit un convoi pentru a-l lua.

Gândul de a fi schimbat era în mintea lui Kevin, dar părea prea frumos ca să fie adevărat.

A fost dus cu avionul la Moscova, unde a fost ținut în închisoare până joi, 1 august, când a fost urcat într-un avion cu ceilalți prizonieri care urmau să fie schimbați.

Nu i s-a explicat niciodată că va fi schimbat, spune el, dar în momentul în care se afla în avionul cu destinația Turcia era clar ce se întâmplă.

Așa cum bănuia Kevin de mult timp, asasinul Vadim Krasikov se număra printre cei întorși în Rusia.

În Germania, după un control la spital, Kevin a putut în sfârșit să-și salute mama, care obținuse o viză pentru a veni din Rusia.

„A plâns. I-am spus că totul este bine, să nu-și facă griji, că o iubesc foarte mult.”

Mama și fiul locuiesc acum în Germania, iar Kevin este plin de entuziasm pentru a termina școala.

„Nu am o dorință de răzbunare, dar am o dorință foarte puternică de a participa la activitățile opoziției”, îmi spune el.

Kevin încă mai are uniforma de închisoare, îndesată într-o pungă într-un colț al camerei sale.

Întrebat ce își dorea cel mai mult în timp ce era obligat să o poarte, el răspunde simplu: „Să o îmbrățișez pe mama, desigur”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close