Şef al Forței Quds al Gardienilor Revoluției, responsabil cu operațiunile externe ale Republicii Islamice, generalul Soleimani juca un rol-cheie în negocierile politice pentru formarea unui guvern în Irak, unde țara sa intenționează să-și păstreze o influență dominantă, scrie Adevarul.ro.
Acest bărbat în vârstă de 63 de ani a devenit în ultimii ani o adevărată stea în Iran, cu mulți adepți pe contul lui de Instagram. După ce a rămas în spatele scenei zeci de ani, Soleimani a început să iasă în față odată cu începutul războiului din Siria în 2011, după ce Iranul a început să ofere sprijin valoros regimului președintelui sirian Bachar al Assad.
În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraș din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localitățile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul, în 1979, Soleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini și Gărzilor Revoluției. În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaștere în spatele liniilor inamice și fiind numit șef de brigadă.
A fost rănit și a pierdut mulți oameni, dar a și intrat în contact cu numeroși militari străini. Iranienii l-au putut vedea în fotografii pe câmpul de luptă, în documentare, în filme de animație. Într-un Iran lovit de criză economică și supus la presiuni din partea SUA, inclusiv din cauza programului său nuclear, iranienii au ajuns să-l vadă ca pe un om providențial pe scena politică internă, scrie AFP.
Omul cheie din Irak Pentru admiratorii, dar și pentru criticii săi, Soleimani, care a jucat un rol important în lupta împotriva forțelor jihadiste, era omul-cheie al influenței iraniene în Orientul Mijlociu, cel care a sporit prezența diplomatică a țării sale, inclusiv în Irak și Siria, două țări în care Statele Unite sunt angajate militar.