Odată o aliată de neclintit a lui Justin Trudeau, o fostă ministră de Externe care a ajuns pe lista neagră a lui Trump, dar și a lui Putin, fiica unei ucrainence ar putea fi succesoarea lui Justin Trudeau în fruntea Partidului Liberal. Chrystia Freeland este favorita sondajelor în cursa pentru șefia liberalilor canadieni, însă și dacă câștigă, mandatul ei ar putea fi de scurtă durată și deja șubrezit de problemele economice cu care se confruntă Canada, relatează CNN.
După ce a fost un adjunct loial pentru Justin Trudeau, Chrystia Freelend s-a transformat într-unul dintre cei mai aprigi critici ai săi. S-a distanțat de prim-ministrul demisionar al Canadei printr-o demisie surpriză, în decembrie, pe când era vicepremier.
A criticat dur atunci, în scrisoarea de demisie, „ artificiile politicianiste” la care a recurs Trudeau în încercarea de a-și spori popularitatea, printre care reduceri de taxe și impozite într-o perioadă economică dezastruoasă.
„Canadienii știu când lucrăm pentru ei și când suntem concentrați pe noi înșine”, scria Freelend, subliniind că ea și Trudeau au „viziuni total opuse” în ce privește viitorul economic al Canadei.
Scrisoarea a fost șocantă pentru că Freeland a fost o dată cel mai de neclintit aliat al lui Trudeau. A fost demisia începutul campaniei sale electorale?, scrie CNN.
Membrii Partidului Liberal se pregătesc să își aleagă noul lider, iar politiciana în vârstă de 56 de ani este una dintre competitorii de top. Un sondaj realizat săptămâna trecută, a arătat că din nouă posibili candidați pentru conducerea Partidului Liberal, Freeland era preferata oamenilor.
Chrystia Freelend, politiciana canadiană cu origini ucrainene
Chrystia Freelend s-a născut în provincia canadiană Alberta. Mama ei este ucraineană. Freeland a studiat la Harvard și a lucrat timp de mai mulți ani ca jurnalist specializat pe Rusia și Ucraina.
În 2013, a obținut un loc în Parlamentul Canadian din partea Partidului Liberal, condus pe atunci de Trudeau. După ce Trudeau a devenit prim-ministru și cariera lui Freeland a luat avânt. Mai întâi a fost numită ministrul pentru comerțul internațional, apoi ministru de externe, ca să ajungă ulterior vicepremier, relatează CNN.
Chrystia Freelend, pe lista neagră a lui Trump
Politiciană cu ștate vechi în Partidul Liberal, Freeland a deținut mai multe funcții în guvernul canadian, ceea ce i-a adus porecla „ministrul pentru orice” în presa locală.
„Freeland are cea mai mare notorietate dintre miniștrii Cabinetului Trudeau, după prim-ministru”, a spus Nelson Wiseman pentru CNN, profesor la Universitatea din Toronto.
În timpul primului mandat al lui Donald Trump, Freeland, pe atunci ministru de Externe, s-a confruntat public cu Statele Unite, după decizia lui Trump de a taxa importurile de oțel și aluminiu din Canada.
De asemenea, a fost implicată îndeaproape în negocierile dure pentru a revizui Tratatul pentru Comerțul Liber Nord American (NAFTA), pe care Donald Trump ar vrea să-l renegocieze și în cel de-al doilea mandat al său la Casa Albă.
„Canada n-a cedat cu nimic în fața SUA în acele negocieri. Trump n-a avut încotro decât să accepte pentru că în renegocierea NAFTA, pentru Trump, imaginea a fost totul”, a explicat Nelson Wiseman.
De atunci, Freeland a devenit ținta criticilor lui Trump, care cel mai recent a spus despre ea că este „toxică” și „nu are disponibilitate să ajungă la înțelegeri”. Și ginerele lui Trump, Jared Kushner, a criticat tacticele de negociere ale canadiencei. De cealaltă parte, Freeland a spus că Trump s-a comportat ca un „bully” în timpul negocierilor.
Primele fisuri în relația cu Justin Trudeau
După ce ministrul Finanțelor canadian a demisionat în urma unui scandal de etică în 2020, Freeland a preluat interimatul într-o perioadă economică schilodită de efectele pandemiei de Covid. Din această funcție a trebuie să revizuiască finanțele Guvernului și să reducă deficitul bugetar. În acest context au apărut primele fisuri în relația cu Trudeau, care a continuat să vină cu măsuri economice cu care Freeland nu a fost de acord.
Freeland este o susținătoare pasionată a luptei Ucrainei împotriva Rusiei. Legătura ei personală cu Ucraina i-a adus puncte în plus ca politician, susține profesorul Lori Turnbull.
„Există o comunitate ucraineană uriașă în Canada și faptul că vorbește în limba lor și se identifică cu ei a fost un punct forte pentru ea”, a spus profesorul de la Universitatea Dalhousie pentru CNN.
Freeland a avut un rol cheie în poziționarea Canadei ca un suporter al Ucrainei, pledând pentru înghețarea de bunuri rusești în valoare de miliarde de dolari și oferind ajutoare financiare Ucrainei.
„Cred că nu trebuie să uităm faptul că pe câmpul de luptă ucrainean se dă o bătălie între democrație și dictatură. Cred că au o șansă să câștige, dar trebuie să îi ajutăm mai mult”, spunea Freeland într-un interviu în noimebrie anul trecut. În același interviu, Freeland a declarat că susține intrarea Ucrainei în NATO.
Această poziționare dură în raport cu Rusia a transformat-o într-un dușman al Moscovei. În 2014, Freeland a fost printre 13 oficiali canadieni sancționați de Rusia. Drept răspuns, Freeland a spus că iubește limba și cultura rusă și că este „o onoare să fie pe lista lui Putin de sancționați”.
Misiunea viitorului lider al liberalilor canadieni
Printre canadieni, Freeland este privită drept un politician capabil, însă e asociată puternic cu guvernul Trudeau.
„Chrystia îmi provoacă sentimente mixte. Cred că a făcut o treabă extraordinară la negocierile pentru USMCA (Tratatul SUA-Mexic-Canada). E o femeie capabilă. A arătat asta în CV-ul ei. Însă a fost ministrul Finanțelor și nu a putut menține controlul asupra bugetului, ceea ce e rușinos”, a spus Rod Matheson, un pensionar de 66 de ani.
„Deficitul, datoria publică sunt scăpate de sub control. Va urma o perioadă dureroasă cu siguranță, dar e timpul să luăm măsuri de austeritate. Știu că acum e în cursa pentru a deveni liderul Partidului Liberal, dar o învinovățesc pentru că ea a fost responsabilă de finanțele țării. Nu cred că e cea mai potrivită persoană”, a adăugat Doug Gillis pentru CNN.
Indiferent cine îl va înlocui pe Trudeau, mandatul său în fruntea Partidului Liberal ar putea fi de scurtă durată. Trudeau a suspendat Parlamentul până la data de 24 martie. Odată ce Parlamentul se reunește, liderul Partidului Liberal s-ar putea confrunta cu o moțiune de cenzură. Este unul dintre motivele pentru care următorul premier canadian ar putea încerca să extindă suspendarea Parlamentului cât de mult posibil.
„Nu există niciun motiv ca noul prim ministru să convoace Parlamentul. Ceea ce poate face însă este să meargă la uvernatorul general să ceară dizolvarea Parlamentului și să se organizeze alegeri”, a spus Nelson Wiseman pentru CNN.
Frâiele Partidului Liberal asupra puterii oricum sunt slăbite. Sondajele arată o creștere a Conservatorilor.
„O să fie extrem de dificil pentru liberali. Au 20 de procente în spatele Conservatorilor și Conservatorii sunt pe un tren de creștere de 18 luni. Deoarece au fost la putere din 2015 și bate un vânt al schimbării în țară acum, care este condus de Pierre Poilievre, liderul Conservatorilor”, potrivit sociologului Nik Nanos.
Peste economia canadiană deja în suferință din cauza inflației și a costului de trai ridicat vin și amenințările lui Donald Trump de a impune noi taxe bunurilor din Canada și Mexic, dacă nu iau măsuri mai dure anti-imigrație. Populația Canadei a crescut constant, parțial și din cauza imigrației record. Însă Freeland a sugerat că ar putea lua măsuri pentru a reduce imigrația.
Oricine ajunge la conducerea partidului Liberal va avea o bătălie dură de dus și cel mai probabil va trebuie să reformeze partidul, spun analiștii, dar și sondajele. „Nu cred că se așteaptă cineva ca liberalii să câștige alegerile viitoare. Așa că întrebarea este de fapt: cine va reconstrui partidul?”, a spus profesorul Turnbull pentru CNN.