Cinci foşti gardieni din Croaţia au primit condamnări între unu şi trei ani şi jumătate de închisoare, pentru torturarea prizonierilor de etnie sârbă în timpul războiului de independenţă de la începutul anilor '90.
Judecătorul Marijan Garac de la Tribunalul din Zagreb i-a găsit vinovaţi pe comandantul lagărului de la Kerestinec, situat în apropierea capitalei croate, şi pe alţi patru gardieni că au tortural fizic şi mental mai mulţi prizonieri sârbi.
Verdictul, anunţat de agenţia locală de ştiri Hina, a venit la capătul unui proces care a durat şapte luni.
În lagărul de la Kerestinec au fost ţinuţi mai mulţi civili şi militari sîrbi, inclusiv femei, în perioada decembrie 1991-mai 1995.
Mai mulţi martori au vorbit despre existenţa unei "camere negre", în care se aflau mai multe instrumente de tortură şi în care prizonierii au fost bătuţi, li s-au aplicat şocuri electrice şi chiar au fost abuzaţi sexual, mai ales noaptea.
Croaţia urmează să se alăture Uniunii Europene în luna iulie, dar sistemul său judiciar, felul în care sunt respectate drepturile omului şi procesele privind crimele de război sunt aspecte urmărite cu atenţie de la Bruxelles, scrie Reuters.
Ue îşi doreşte de asemenea ca republica ex-iugoslavă să continue eforturile de combatere a crimei organizate şi a corupţiei.
Croaţia şi-a declarat independenţa faţă de Iugoslavia în 1991, însă a fost nevoită să ducă un război de patru ani împotriva minorităţii sârbe din ţară, care s-a opus acestei separări.