Antena 3 CNN Externe Cifrele-cheie după trei ani de război în Ucraina: peste 150.000 de morți, 20.000 de copii răpiți, costuri de sute de miliarde de dolari

Cifrele-cheie după trei ani de război în Ucraina: peste 150.000 de morți, 20.000 de copii răpiți, costuri de sute de miliarde de dolari

G.M.
7 minute de citit Publicat la 12:55 24 Feb 2025 Modificat la 12:58 24 Feb 2025
ilustratie rachete asupra kievului
Peste 150.000 de morți, peste 20.000 de copii ucraineni răpiți, milioane de refugiați - acestea sunt cifrele cheie după trei ani de război în Ucraina, arată o analiză a The Independent.FOTO: Getty Images

Peste 150.000 de morți, peste 20.000 de copii ucraineni răpiți, milioane de refugiați - acestea sunt cifrele cheie după trei ani de război în Ucraina, arată o analiză a The Independent. Costurile sunt de asemenea, uriașe. Președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că războiul a costat Ucraina până acum 320 de miliarde de dolari, dintre care majoritatea (200 de miliarde de dolari) au fost suportate de țara sa.

La trei ani după ce Rusia a invadat Ucraina, această țară se confruntă și acum cu un viitor foarte incert. La doar o lună de la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, președintele SUA a aruncat în haos orice speranță pe care o avea Kievul pentru viitorul sprijin american, scrie The Independent. Numai în ultima săptămână, liderul de la Casa Albă l-a atacat repetat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a numit „dictator” și l-a acuzat că Ucraina că „a început” războiul. Așadar, Ucraina se trezește acum cu un război pe două fronturi: lupta împotriva invadatorilor ruși și atacurile venite din partea lui Trump. 

The Independent a analizat costurile reale ale celor trei ani de război în Europa, din punct de vedere financiar, militar și al vieților pierdute ale celor care continuă să lupte pentru libertatea lor.

În timpul războiului în desfășurare, este dificil de măsurat cu exactitate numărul oamenilor care au murit de ambele părți. Totuși, ACLED (Armed Conflict Location and Event Data), un ONG internațional independent, specialist în conflicte, estimează că au fost aproximativ 153.000 de victime, ucraineni și ruși, de la începutul războiului din 24 februarie 2022, pe baza a peste 140.000 de evenimente individuale raportate.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OCHR) estimează că numărul morților civili este de aproximativ 12.654, inclusiv cel puțin 669 de copii. ONU spune că au fost, de asemenea, peste 29.000 de civili răniţi. Pierderile în rândul civililor au crescut cu 30% în ultimul an, ca urmare a atacurilor crescute cu drone. 

Trupele, în cifre

Armata Ucrainei are în prezent aproximativ 880.000 de soldați, a declarat președintele Zelenski pe 15 ianuarie. Armata Rusiei a fost estimată ultima dată la 1,5 milioane de oameni, conform ordinelor de creștere a numărului de trupe venit de la președintele Putin, în septembrie.

Peste 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși să ajute în război alături de Rusia, raportându-se că aproximativ 140.000 până la 180.000 de criminali condamnați au fost recrutați pentru a se alătura armatei începând cu luna ianuarie a acestui an. În plus, numărul de ocupare a închisorilor din Rusia a fost redus la jumătate, potrivit Serviciului de Informații Externe al Ucrainei. Numai costul recrutării s-a ridicat la aproximativ 16-23 de miliarde de dolari pentru Rusia, potrivit Institutului Carnegie.

La începutul acestei luni, Kievul a estimat că numărul soldaților ucraineni uciși a depășit 45.000, cu 380.000 răniți și alte zeci de mii dispăruți în acțiune. De asemenea, circa 11.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși de Kim Jong-un în război de partea Rusiei, iar 6,9 milioane de ucraineni sunt refugiați în toată lumea.

Rusia nu a furnizat cifre cu privire la numărul de soldați care au murit în război. În urma unei colaborări între BBC Rusia și Mediazona, s-au găsit numele a peste 90.000 de soldați ruși despre care ei estimează că au fost uciși, începând cu luna ianuarie a acestui an. În schimb, forțele armate ucrainene susțin că este vorba despre un număr mult mai mare, sugerând aproximativ 854.000 de victime din Rusia.

Milioane de refugiați din cauza războiului. 20.000 de copii au fost răpiți în război

Milioane de oameni au fugit din țară în primele luni de război, prin Polonia, România și Moldova în Europa și nu numai.

Trei ani mai târziu, milioane de ucraineni sunt încă departe de țara lor.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), în prezent sunt peste 6.906.000 de refugiați ucraineni înregistrați la nivel global.

„Nu trebuie să uităm că războiul continuă în fiecare zi, cu atacuri pe scară largă, mai civili uciși, case distruse, și infrastructură critică distrusă”, a declarat Elisabeth Haslund, reprezentantul UNHCR pentru Ucraina, pentru The Independent. „După trei ani de invazie pe scară largă și 11 ani de la începutul războiului în est, situația umanitară din Ucraina este îngrozitoare. Milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele și au nevoie de sprijin umanitar.”

Majoritatea ucrainenilor trăiesc în Europa, cei mai mulți în Germania (1,2 milioane), Polonia (1 milion) și Republica Cehă (390.000).

În interiorul Ucrainei, alte 4 milioane de persoane sunt strămutate. Aceștia sunt oameni care au fost alungați din propriile case din cauza războiului, dar rămân în țară.

Se estimează că 20.000 de copii au fost răpiți în Rusia sau pe teritoriul ocupat de ruși de la începutul anului 2022, separați de familiile și țara lor. O investigație realizată The Independent sugerează că copiii ucraineni au fost trimiși în zeci de tabere de reeducare, unde au suferit abuzuri și dormeau în camere cu zăbrele la ferestre.

Costul războiului pentru Ucraina

Într-o conferință de presă săptămâna trecută, președintele Zelenski a declarat că războiul de până acum a costat Ucraina 320 de miliarde de dolari, dintre care majoritatea (200 de miliarde de dolari) au fost suportate de țara sa.

Costul invaziei Rusiei la Kremlin este necunoscut, dar în urmă cu un an, Pentagonul estima că războiul costase deja Moscova până la 211 miliarde de dolari. Estimările amplorii distrugerii în Ucraina variază foarte mult, dar baza de date a ACLED înregistrează aproximativ 5.500 de cazuri care menționează explicit daune aduse caselor, școlilor, unităților de sănătate și infrastructurii energetice.

În 2021, înainte de război, produsul intern brut (PIB) al Ucrainei era evaluat la aproximativ 199,8 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale. În 2022, aceasta a scăzut cu aproximativ 30%, iar în 2024, PIB-ul Ucrainei este încă estimat la aproximativ 78% din nivelul său de dinainte de război, potrivit Centrului pentru Strategie Economică (CES) al Ucrainei.

De asemenea, inflația continuă să crească în toate sectoarele economiei, cu excepția îmbrăcămintei și încălțămintei, cu unele dintre cele mai mari creșteri ale prețurilor la utilități și chirie.

În ciuda sancțiunilor europene, Rusia a avut venituri record din exportul de petrol și gaze

În Rusia, PIB-ul a crescut cu 3,6% în 2023, estimat la două trilioane de dolari de către Banca Mondială, și cu aproximativ 4% în 2024. Moscova s-a îndreptat puternic spre exporturile de petrol și gaze, care au atins venituri-record, în ciuda sancțiunilor venite din Europa și SUA. 

Cu toate acestea, cifrele din Rusia pot fi însă puse sub semn de întrebare, iar inflația este încă ridicată, de 9,9%, cu o rată a dobânzii uimitoare de 21%.

În plus, cheltuielile pentru apărare consumă 40% din banii guvernului rus, potrivit Centrului Carnegie Eurasia, și peste 8% din PIB-ul său. Rusia a cheltuit aproximativ 140,5 miliarde de dolari pentru apărare în 2024, potrivit analizei Centrului de Analiză a Politicii Europene. Aceste sume impresionante sunt cele mai mari de după Războiul Rece și sunt în principal direcționate în producția de arme și salariile militare, potrivit Institutului Carnegie.

Lupta pentru teritoriu: ce a ocupat armata lui Putin

În martie 2022, în primele săptămâni ale războiului, Rusia a încercat și nu a reușit să cucerească Kievul, capitala Ucrainei. Trei ani mai târziu, pe lângă Crimeea, Moscova a pretins controlul asupra Zaporojie, Donețk, sudul Hersonului și Lugansk, cu incursiuni în Harkov.

Rusia ocupă în prezent aproximativ 111.339 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, potrivit unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) începând cu 19 februarie a acestui an, în timp ce forțele ucrainene au eliberat aproximativ 71.938 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean de la începutul conflictului.

Conflictul continuă de-a lungul liniei frontului din Ucraina, lungă de peste 1.000 km. Recent, aceasta s-a concentrat pe linia frontului de est. Numai în 2024, Rusia a câștigat mii de kilometri de teritoriu în regiunea Donețk.

Aproximativ 4.200 de kilometri pătrați au fost ocupați de Rusia în 2024, conform ISW, care a urmărit războiul din Ucraina de la lansarea invaziei la scară largă.

Costul suportului internațional 

Timp de trei ani, cel puțin 42 de țări din întreaga lume au alocat ajutor Ucrainei în valoare de 267 de miliarde de euro. Majoritatea acestui ajutor vine sub formă de sprijin militar, potrivit analizei Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IFW), inclusiv armament, echipamente și antrenament.

Ajutorul militar din Europa în ansamblu (62 de miliarde de euro) a fost aproximativ egal cu cel din Statele Unite (64 de miliarde de euro), între februarie 2022 și decembrie 2024.

Cu toate acestea, țările europene au furnizat mult mai multe fonduri (70 de miliarde de euro) pentru ajutor umanitar și financiar decât SUA (50 de miliarde de euro), potrivit IFW.

Baza de date de ajutoare a IFW contabilizează doar alocările pentru ajutor, nu angajamentele, deoarece unele angajamente nu sunt livrate sau pot fi contabilizate dublu. Trump a susținut că SUA au acordat ajutor Ucrainei în valoare de 350 de miliarde de dolari, o cifră subestimată atât de președintele Zelenski, cât și de estimări independente.

 

×
x close