Antena 3 CNN Externe Ciclonul Boris a măturat Europa. Morți, dispăruți și inundații catastrofale în mai multe țări de pe continent

Ciclonul Boris a măturat Europa. Morți, dispăruți și inundații catastrofale în mai multe țări de pe continent

oameni în geci în fa?a unui rau involburat
Râurile s-au umflat în Cehia și au provocat inundații catastrofale. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    15 Sep 2024   •   13:01

Ciclonul Boris a făcut mai multe victime în Europa, pe lângă cei morți în județul Galați. În Austria, un pompier a murit în timp ce intervenea la inundațiile provocate de furtună în sud-estul țării, în timp ce o persoană s-a înecat în Polonia, iar alte patru sunt date dispărute în Cehia.

Un pompier a murit în timp ce intervenea la inundaţiile provocate de ciclonul Boris în nord-estul Austriei, au anunţat, duminică, autorităţile regionale, citate de AFP, preluată de Agerpres.

„Din păcate, un pompier a murit în timp ce intervenea la inundaţii”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul Austriei Inferioare, regiune declarată zonă calamitată.

O persoană s-a înecat în Polonia, iar alte patru sunt date dispărute în Cehia vecină în urma ploilor torenţiale şi a creşterii nivelului râurilor provocate de ciclonul Boris, au anunţat, duminică, autorităţile din ambele ţări.

Ciclonul Boris a afectat întreaga Europă Centrală şi de Est, provocând pagube şi inundaţii în Austria, Cehia, Slovacia, Polonia şi România. Sâmbătă, furtuna a provocat decesul a patru persoane în sud-estul României.

Mii de persoane au fost evacuate, iar operaţiunile continuă, duminică, în Polonia şi Cehia, unde sute de mii de gospodării sunt private de electricitate.

„Avem primul deces prin înec, confirmat în regiunea Klodzko, la frontiera polono-cehă”, a declarat prim-ministrul polonez, Donald Tusk, care se află, începând de sâmbătă dimineaţă, în sud-vestul ţării, cel mai grav afectat de inundaţii.

În Cehia, poliţia a anunţat dispariţia a patru persoane. Trei dintre acestea se aflau într-o maşină luată de apele unui râu din oraşul Lipova-Lazne, în nord-estul ţării, iar un bărbat a fost luat de apele unui pârâu ieşit din matcă, în sud-est.

Situaţia este deosebit de gravă în nord-estul ţării, unde o mare parte din oraşul Opava a fost evacuată în urma revărsării râului cu acelaşi nume.

În sudul Cehiei, apa dintr-un baraj s-a revărsat şi a inundat oraşe şi sate situate în aval.

În sud-vestul Poloniei, apele au depăşit digurile din oraşele Glucholazy şi Ladek Zdroj. Aproximativ 1.600 de persoane au trebuit evacuate din regiunea Klodzko.

Autorităţile poloneze au solicitat ajutorul armatei pentru a veni în sprijinul pompierilor care intervin la faţa locului.

Ploile abundente au început vineri dimineaţă şi, potrivit prognozelor, vor continua cel puţin până luni în Cehia şi Polonia.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close