Citând foşti şi actuali oficiali americani sub acoperirea anonimatului, cotidianul subliniază că acest nou ajutor reflectă o schimbare de abordare a administraţiei lui Barack Obama în raport cu opoziţia siriană, chiar dacă preşedintele refuză în continuare orice rol mai activ.
Contactată de AFP, CIA nu a vrut să comenteze.
Alegând că sprijine unele grupuri rebele, administraţia americană încearcă să limiteze creşterea puterii grupurilor islamiste, precum Frontul jihadist Al-Nosra.
Al-Nosra este suspectat de afiliere la Al-Qaida şi că ar beneficia de venirea mai multor combatanţi din Pakistan, potrivit Wall Street Journal.
Vineri la Amman, Obama nu şi-a ascuns temerile. "Sunt foarte îngrijorat că Siria ar putea deveni o enclavă pentru extremism, deoarece extremismul prosperă într-o situaţie de haos, prosperă în cazul unui vid de putere", a afirmat liderul american, întrebându-se asupra viitorului Siriei în cazul în care preşedintele Bashar al-Assad ar fi forţat să părăsească puterea, un scenariu avut în vedere de Statele Unite.
CIA a trimis agenţi în Turcia pentru a ajuta la selecţionarea rebelilor care primesc încărcături cu armament din partea aliaţilor lor din Golf, precizează articolul. Oficialii citaţi de Wall Street Journal evocă îngrijorarea că unele dintre aceste arme ar putea ajunge în mâinile islamiştilor.
Liderii opoziţiei siriene au declarat că CIA lucrează cu serviciile de informaţii britanice, franceze şi iordaniene pentru a antrena rebelii în folosirea acestor arme şi pentru dejucarea tentativelor de infiltrare a elementelor pro-Assad în cadrul opoziţiei.