Antena 3 CNN Externe CIA a avut un plan secret privind asasinarea unor lideri ai al-Qaida

CIA a avut un plan secret privind asasinarea unor lideri ai al-Qaida

CIA a avut un plan secret privind asasinarea unor lideri ai al-Qaida
14 Iul 2009   •   03:39

CIA a făcut planuri secrete pentru ca o echipă să asasineze lideri importanţi ai al-Qaida. Agenţia a petrecut destul de mult timp planificând şi pregătind agenţii pentru misiune după atacurile de la 11 septembrie.
O mică unitate de elită a analizat posibilitatea uciderii unor membri ai organizaţiei teroriste, în pofida faptul că Gerald Ford a interzis asasinatele după abuzurile CIA din America Latină în anii 70.

"A fost ca în filme", a declarat un fost oficial, citat de Wshington Post. "A fost ca şi cum (s-ar fi spus): hai să-i omorâm pe toţi", a afirmat el. Acesta a declarat că i s-a comunicat că fostul preşedinte, George W. Bush, şi fostul vicepreşedinte, Dick Cheney, nu au aprobat, însă, o asemenea operaţiune, acest efort stingându-se după şase luni. Fostul director CIA, George Tenet, care se afla la conducerea agenţiei imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001, a refuzat să comenteze acest caz.

De asemenea, în septembrie 2001, când agenţi din cadrul CIA se pregăteau pentru o ofensivă în Afganistan, oficialii au trimis note ce ar fi autorizat asasinarea pe loc a ţintelor indicate. O asemenea notă, ulterior anulată, autoriza ofiţerii de pe teren să "ucidă pe loc" anumite ţinte din cadrul al-Qaida, potrivit unei persoane care a văzut documentul. Această persoană susţine că această notă s-ar fi referit la cei mai importanţi dintre liderii acestei organizaţii teroriste. Ulterior, George W. Bush a emis autorizarea privind capturarea mai multor lideri din cadrul al-Qaida, prin care permitea, totodată, uciderea ţintelor în cazul în care capturarea era prea periculoasă sau riscantă.
Democraţii din Congres s-au arătat deosebit de furioşi că programul în cauză nu a fost dezvăluit Parlamentului. Preşedinteşe comisiei senatorile pentru agenţiile de informaţii, Dianne Feinstein, sublinia că ?am fost ţinuţi în în tuneric. Acest lucuru nu ar trebuie să se mai întâmple niciodată."
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close