Antena 3 CNN Externe Se pregătește China de război? Un portavion și distrugătoare americane amplasate în deșert dezvăluie planurile Beijingului

Se pregătește China de război? Un portavion și distrugătoare americane amplasate în deșert dezvăluie planurile Beijingului

Adrian Iclozan
4 minute de citit Publicat la 12:26 08 Noi 2021 Modificat la 12:27 08 Noi 2021
Maxar machete navale Xinjiang 2
Se pregătește China de război? Un portavion și distrugătoare americane amplasate în deșert dezvăluie planurile Beijingului Sursa foto: Twitter @theragex

Imagini din satelit realizate de compania Maxar surprind un portavion și două distrugătoare din clasa Arleigh Burke amplasate în deşertul din regiunea Xinjiang, situată în nord-vestul Chinei.

De asemenea, este vizibil un sistem de șine pe care se află o machetă la scară 1:1, despre care experții afirmă că ar putea fi utilizată pentru a simula o navă de luptă  în mișcare.

Organizația US Naval Institute a analizat imaginile și arată că macheta unui distrugător conține replici ale sistemului de armament. De asemenea, sunt vizibile coșurile navei.

Cel mai probabil, machetele slujesc unor exerciții care simulează o confruntare navală, în contextul tensiunilor între Beijing și alte state în zone sensibile precum Marea Chinei de Sud și Taiwan.

Inamicul "privilegiat" este reprezentat de SUA, față de care China și-a întețit retorica, notează presa internațională.

Zona cu nave americate a fost utilizată pentru teste balistice

Complexul în care sunt amplasate machetele a fost utilizat pentru testarea rachetelor balistice, conform US Naval Institute.

Un raport al Pentagonului arată că în iulie 2020 armata chineză a efectuat un test cu șase rachete balistice anti-navă DF-21 în Marea Chinei de Sud, la nord de insulele Spratly, unde Beijingul are dispute teritoriale cu Taiwan şi cu alte țări din Asia de Sud-Est.

Exercițiile cu rachete balistice anti-navă (ASBM) în deșert nu reproduc fidel condițiile unei confruntări navale pe mare, care poate afecta senzorii şi țintele.

Acest timp de exerciții ar permite însă Chinei să realizeze testele în condiții de siguranță sporită.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în luna iulie că SUA vor apăra Filipinele dacă această ţară va fi atacată în Marea Chinei de Sud şi a avertizat China să renunţe la ''comportamentul provocator''.

De asemenea, mai recent, președintele SUA, Joe Biden, a confirmat explicit că țara sa va apăra Taiwanul în eventualitatea unui atac chinez.

China avertizează: "Nu-i loc de compromis în legătură cu Taiwan!"

China a avertizat, luna trecută, că nu există "loc de compromis sau de concesii" în legătură cu Taiwan, la câteva ore după ce președintele american Joe Biden s-a angajat să apere insula în cazul unui atac lansat de Beijing, relatează Associated Press.

"Când vine vorba despre probleme referitoare la suveranitatea și integritatea teritorială și alte interese fundamentale ale Chinei, nu există spațiu pentru compromisuri și concesii și nu ar trebui să subestimeze nimeni hotărârea puternică, voința fermă și capacitatea puternică a poporului chinez de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială", a precizat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing

"Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Problema Taiwanului este strict o afacere internă a Chinei, care nu permite intervenții străine. SUA ar trebui să fie prudente în cuvintele și acțiunile referitoare la Taiwan, să nu transmită semnale greșite forțelor separatiste în legătură cu independența, astfel încât să nu afecteze grav relațiile americano-chineze, pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan", a adăugat el.

Cu câteva ore înainte, Joe Biden a făcut ceea ce comentatorii de politică internațională au numit "un gest de ieșire din neutralitatea strategică a SUA" și a confirmat că Statele Unite vor apăra Taiwanul în eventualitatea unei agresiuni din partea Chinei.

"Vreau să înțeleagă China că nu vom da înapoi, nu ne vom schimba perspectivele", a spus, joi, președintele SUA.

Întrebat dacă Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unui atac, Biden a replicat: "Da, avem un angajament în acest sens."

China și Taiwan au conduceri separate în urma războiului civil din 1949 și consideră insula drept parte a teritoriului național.

Washingtonul nu contestă în mod deschis revendicările Beijingului dar s-a angajat prin lege să se asigure că insula se poate apăra și că amenințările la adresa Taiwanului sunt tratate ca probleme "de maximă gravitate".

Pentagon: China se înarmează nuclear și convențional într-un ritm fără precedent

China își mărește cu rapiditate arsenalul nuclear și ar putea ajunge la 1.000 de încărcături de luptă la finele actualului deceniu, relatează CNN, care citează un raport al Departamentului american al Apărării difuzat recent.

Țelul Chinei este să depășească influența globală a Statelor Unite ale Americii până la jumătatea acestui secol, arată documentul menționat.

Estimarea privind încărcăturile de luptă ale Beijingului se bazează pe modernizarea rapidă a opțiunilor pe care le are China pentru a lansa o eventuală lovitură nucleară, dar și pe informațiile referitoare la construcția a sute de silozuri pentru rachete balistice.

În raportul de săptămâna trecută, Pentagonul își ajustează în plus estimările de anul trecut, când anticipa că armata chineză își va dubla într-un deceniu stocul de 200 de încărcături nucleare.

CNN notează că documentul a apărut după ce președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata americană, generalul Mark Milley, a avertizat că progresele militare chineze constituie "una dintre cele mai mari schimbări de putere geostrategică globală la care lumea a asistat vreodată".

China dezminte că testează rachete hipersonice cu capacități nucleare

Un oficial american de top din domeniul apărării, consultat de CNN, a arătat că, în timp ce Beijingul menține încă o politică prin care se angajează să nu lanseze, primul, un atac nuclear, sunt indicii că această politică ar putea să nu se aplice în anumite împrejurări".

CNN amintește că noile revelații vin în contextul în care Beijingul își întărește în mod semnificativ capacitățile militare.

SUA spun că forțele militare chineze au testat astă-vară o rachetă hipersonică însă informația a fost dezmințită de guvernul chinez.

SUA, în același timp, au înregistrat un eșec recent într-o serie de teste hipersonice.

×
x close