"Este fără precedent pentru un proces de negociere la conferinţă să fie atât de complicat, argumentele atât de intense, disputele atât de mari, iar progresul atât de lent. Au existat critici şi laude din partea tuturor părţilor, dar viitoarele negocieri vor fi mai dificile", se arată.
Autorii documentului- toţi membru au institutului de cercetare pe mediu a guvernului- nu au făcut parte din echipa de negociere a Chinei, dar cercetarea lor a fost comandată de ministerului mediului şi adoptată.
Observaţiile acestora au fost susţinute şi de principalul negociator al Chinei, Xie Zhenhua, în cadrul unui discurs recent la Universitatea din Beijing .
Autorii arată că "China, care a fost în lumina reflectoarelor la conferintă, a jucat un rol activ şi constructiv, dar s-a aflat şi sub o imensă presiune internaţională. Este previzibil că ţara noastră va avea o provocare mai dură la viitoarele discuţii climatice" .
Ulterior conferinţei de la Copenhaga consilierul pe mediu Mark Lynas, prezent la summit, şi secretarul de Mediu de la Londra, Ed Miliband, au criticat foarte dur China, subliniind că este principala vinovată pentru eşecul negocierilor.
Contrar însă acestor opinii, documentul susţine că principalul scop al Beijingului era nu de a deturna summitul, ci de a rezista unui acord al statelor bogate ce ar pune o povară fără precedent pe China şi alte state emergente.
"Interesele generale ale ţărilor emergente au fost apărate " prin rezistenţa în faţa unei "conspiraţii" a statelor bogate de a abandona protocolul de la Kyoto, şi cu acesta distincţia legală dintre naţiunile bogate care trebuie să reducă emisiile de carbon şi naţiunile emergente pentru care nu este obligatoriu.
Raportul arată că "o conspiraţie de a diviza tabăra statelor emergente a avut succes", şi se citează în acest sens cererea statelor insulare ca Brazilia, Africa de Sud, India, China să impună reduceri de emisii obligatorii.
Antena3.ro