Antena 3 CNN Externe China sfidează alianţa Quad prin incursiunea unui portavion. Japonia acuză marina chineză

China sfidează alianţa Quad prin incursiunea unui portavion. Japonia acuză marina chineză

 dou? nave militare
China și Japonia se acuză reciproc după ce navele lor încalcă apele teritoriale. FOTO: captură video X
de Mihai Paul    |    18 Sep 2024   •   10:52

Un portavion chinez însoţit de două distrugătoare a intrat în "apele contingente" ale Japoniei, a anunţat ministrul apărării al Japoniei. Zona este o extindere cu 24 de mile a apelor de coastă ale Japoniei care poate exercita control asupra acestei zone conform prevederilor ONU.

Postul de televiziune NHK şi alte media au precizat că portavionul Liaoning a navigat între insulele Yonaguni şi Iriomote în sudul regiunii Okinawa.

Acest incident survine după ce Japonia a condamnat ferm incursiunea unei nave a marinei chineze în apele sale teritoriale din largul insulelor de sud la începutul acestei luni.

Cu o lună în urmă, Tokyo a ridicat de la sol avioane de vânătoare după ce un aparat militar chinez i-a "încălcat" spaţiul aerian. În iulie a fost rândul Japoniei să intre cu o navă militară în apele teritoriale ale Chinei.

Influenţa economică şi militară în creştere a Chinei în regiunea Asia-Pacific şi revendicările sale - în particular privind insula Taiwanul, pe care o consideră una dintre provinciile sale - îngrijorează SUA şi aliaţii lor.

Beijingul revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, pe unde tranzitează anual transporturi de marfă de miliarde de dolari, în pofida unei hotărâri din 2016 a Curţii Internaţionale de Justiţie care a stabilit că nu există niciun temei juridic pentru revendicările sale.

Japonia şi-a majorat cheltuielile de apărare, dotându-se cu capacităţi de "contraatac" şi relaxând regulile cu privire la exportul de arme.

Împreună cu SUA, Australia şi India, Japonia face parte din alianţa Quad, un grup cvadrilateral considerat drept o contrapondere împotriva Chinei.

×
Subiecte în articol: China japonia Taiwan
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close