Astfel, planurile de a simplifica 44 caractere- inclusiv cel pentru ceai- s-au lovit de un val de dezaprobare, de când au fost prezentate publicului pentru consultare. În pofida faptului că o Comisie pentru Limbaj a Chinei a investit opt ani de consultări cu experţii pentru schimbări, noile caractere au fost respinse de publicul chinez.
Un sondaj online realizate de Sina.com, unul din cele mai mari siteuri din China, a arătat că 92 procente se opun reformelor şi doar patru la sută le aprobă.
Autorii schimbării, care în unele cazuri se referă doar la eliminarea unei condiţie la capătul unei linii, susţin că acestea reflectă evoluţia limbajului.
Propunerile ar afecta puţin peste un procent din cele mai folosite 3500 de caractere, pentru ?a se adapta la cerinţele epocii informaţii, evoluţiei limbii şi dezvoltării societăţii", arăta Ministerul Educaţiei.
Numărul este infim comparativ cu reforma din anii 1950, realizată de guvernul chinez, ce a afectat 2000 de caractere pentru a impulsiona educaţia şi a face limba mai accesibilă.
Chinezii sunt foarte ataşaţi de limba scrisă care este văzută ca element de uniune pentru cei 1,3 miliarde chinezi, care vorbesc dialecte diferite, dar scriu la fel.
Antena3.ro