Antena 3 CNN Externe China recunoaşte că a împuşcat demonstranţii din Urumqi, dar susţine că revoltele au fost premeditate

China recunoaşte că a împuşcat demonstranţii din Urumqi, dar susţine că revoltele au fost premeditate

China recunoaşte că a împuşcat demonstranţii din Urumqi, dar susţine că revoltele au fost premeditate
20 Iul 2009   •   18:30

Guvernul chinez a recunoscut pentru prima dată că poliţia a ucis 12 persoane în timpul revoltelor de pe 5 iulie în vestul Chinei, dar a dat vina pe demonstranţi, subliniind că au strâns arme şi au planificat atacuri sincronizate asupra unor ţine din oraşul Urumqi.
Experţii avertizează însă că asemenea acuzaţii sunt tentativele Beijingului de a distrage atenţia de la problemele reale ale minorităţii musulmane uigure din regiune.
Revolta a început pe 5 iulie când un protest paşnic al uigurilor din Urumqi a devenit violent după intervenţia poliţiei. Uigurii au devastat oraşul, au spart vitrine, au incendiat maşini şi i-au bătut pe chinezii han, etnia majoritară.
La două zile după revolte, grupuri de etnici han i-au atacat pe uiguri. Agenţia oficială Xinhua scria sâmbăta trecută că demonstranţii păreau bine organizaţi, arătând că au fost strânse arme anterior şi revoltele au pus stâpânire pe tot oraşul, fără a da date concrete.
Serviciul de securitate publică din Xinhua declara că a primit rapoarte despre atacuri la 50 de locaţii din Urumqi la 9 p.m. pe data de 5 iulie, printre care departamentele de poliţie şi pompieri sau sediul Partidului Comunist.
Guvernatorul din Xinjiang Nur Bekri declara că poliţia i-a împuşcat pe demonstranţi pe 5 iulie, după ce a tras focuri de avertisment. El a declarat că trei au murit pe loc, iar nouă la spital. El nu a specificat cărui grup etnci aparţineau victimele.
El a subliniat că poliţia a arătat cât de multă reţinere se putea şi a menţionat că un poliţist a fost ucis şi mai mulţi răniţi.
Guvernul a recunoscut prima dată că a deschis focul la peste o săptămână de la revolte, când poliţia a împuşcat mortal doi uiguri şi a rănit pe un al treilea.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close