Declarația îi aparține președintelui Xi Jingping.
Beijingul își va consolida "în mod cuprinzător pregătirea militară și pregătirea pentru orice război", a spus Xi, marți, potrivit postului de stat CCTV, citat de presa internațională.
El a continuat afirmând că "securitatea Chinei este din ce în ce mai instabilă și incertă".
Xi a cerut luna trecută accelerarea dezvoltării militare a țării, independență și putere tehnologică și apărarea intereselor Chinei în străinătate.
Acum, noul anunț conform căruia China se va concentra pe pregătirea pentru război ridică noi temeri guvernul de la Beijing se pregătește să invadeze Taiwan, autonomia insulară pe care o revendică și pe care SUA o sprijină politic și militar.
SUA, obligate prin lege să intervină în cazul unei invazii chineze în Taiwan
În trecut, China, țară cu a doua cea mai mare economie și a doua cea mai mare armată din lume, a amenințat în mod repetat că va anexa Taiwanul cu forța, dacă va fi necesar.
Luna trecută, Partidul Comunist Chinez a adoptat o prevedere care susține "respingerea și descurajarea hotărâtă" a independenței insulei și "implementarea hotărâtă a politicii 'o țară, două sisteme'", formulă prin care intenționează să guverneze insula în viitor.
În cazul în care China atacă Taiwanul, conflictul va atrage angrena aproape sigur Statele Unite, care furnizează guvernării autonome arme defensive.
SUA și-au asumat prin lege să trateze amenințările la adresa insulei drept "probleme grave".
De asemenea, SUA au răspuns amenințărilor Beijingului anunțând că vor desfășura bombardiere cu capacitate nucleară în Australia, în încercarea de a avertiza China cu privire la riscul "celui mai distrugător război din istoria modernă".
În luna august, China a efectuat cele mai ample exerciții militare desfășurate vreodată în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita în insulă a șefei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.
Concret, Beijingul a trimis nave și avioane de război dincolo de linia mediană a strâmtorii Taiwan, care a fost mult timp o zonă-tampon între părți.
Armata chineză a lansat atunci cel puțin patru rachete peste Taiwan, iar unele dintre acestea au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei, aliat al SUA.
Analiști: China s-a folosit de vizita efectuată de Nancy Pelosi pentru a repeta scenariul invaziei în Taiwan
Mulți analiști militari au văzut manevrele chineze ca o repetiție a unei blocade în vederea unui atac.
Luna trecută, amiralul american Michael Gilday a avertizat că Beijingul ar putea lua pe toată lumea prin surprindere lansând anul acesta o invazie în Taiwan.
"Nu este vorba doar despre ceea ce spune Xi Jinping, ci și de felul în care se comportă chinezii. Ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani este că au respectat fiecare angajament mai devreme decât au spus că-l vor îndeplini", a indicat el.
Foto principală: fregată chineză lansând o rachetă în timpul unui exercițiu naval comun cu Rusia
Foto interior: portavionul chinez Liaoning