Antena 3 CNN Externe China a înconjurat Taiwan cu avioane și nave militare și susține că "nu e chestiune diplomatică". Taipei a activat apărarea aeriană

China a înconjurat Taiwan cu avioane și nave militare și susține că "nu e chestiune diplomatică". Taipei a activat apărarea aeriană

ofiter garda de coasta taiwan se uita prin binoclu la o nava chineza
China a lansat luni manevre militare de încercuire a Taiwanului și a mobilizat avioane și nave, iar Taiwanul a anunțat că a "desfăşurat forţele adecvate".În imagine, u ofițer al Gărzii de Coastă a Taiwanului si harta cu Taiwan inconjurat de nave ale Chinei. FOTO: Profimedia Images si BBC
de G.M.    |    14 Oct 2024   •   07:49

China a lansat luni manevre militare de încercuire a Taiwanului și a mobilizat avioane și nave, iar ministerul Apărării de la Taipei a anunțat că a "desfăşurat forţele adecvate".

UPDATE 11.50. Ministerul taiwanez al Apărării a publicat imagini cu pregătirile armatei, în alertă la exercițiile militare ale Chinei.

În imagini se văd sisteme de apărare aeriană, vehicule militare și o navă care face manevre în zonă.

Anterior, ministerul a spus că armata taiwaneză va monitoriza amenințările chineze, dar va evita orice escaladare sau ciocniri directe.

Beijingul spune că Taiwanul „nu este o chestiune diplomatică” 

UPDATE 11.45 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a spus că Taiwanul „nu este o chestiune diplomatică”, el răspunzând la întrebări despre exercițiile militare, scrie BBC. 

Mao a adăugat că „independența Taiwanului” și pacea în strâmtoarea Taiwan sunt „incompatibile” și că „provocările” din partea celor care susțin independența Taiwanului „vor fi contracarate”.

Mao Ning a avertizat SUA - cel mai mare aliat al Taiwanului - că trebuie să respecte politica One China. „SUA ar trebui să înceteze să înarmeze Taiwanul și să nu mai trimită semnale greșite forțelor pro-independență din Taiwan”, a spus ministrul.

Taiwanul a detectat în jurul insulei grupuri de vase ale pazei de coastă chineze

UPDATE 8.20 Paza de coastă a Taiwanului a afirmat luni că a detectat grupuri de vase ale omologilor chinezi în jurul Taiwanului, după ce Beijingul a lansat manevre militare mobilizând avioane şi nave în vecinătatea insulei, relatează AFP.

"Mai multe vase" au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan - referindu-se la linia care taie în două această strâmtoare cu o lăţime de 180 de kilometri între insulă şi China continentală - şi au rămas "în apele noastre de nord, sud-vest şi est sub formă de convoi", a indicat paza de coastă a Taiwanului într-un comunicat.

SUA consideră nejustificate manevrele militare ale Chinei în apropierea Taiwanului

UPDATE 8.10 Administrația președintelui american Joe Biden a transmis că monitorizează exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, relatează agenția de presă Reuters, citată de BBC.

Administrația americană a subliniat că China ar trebui să evite alte acțiuni care ar putea pune în pericol pacea și stabilitatea în regiune.

„Solicităm Chinei să acționeze cu reținere și să evite orice alte acțiuni care ar putea submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiunea mai largă, ceea ce este esențial pentru pacea și prosperitatea regională, aceasta fiind o chestiune de interes internațional”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Știrea inițială

Ministerul chinez al Apărării a anunțat că aceste exerciţii, numite Joint Sword-2024B, urmăresc "să testeze capacităţile operaţionale comune" ale trupelor.

Operaţiunile au loc "în zone din nordul, sudul şi estul insulei Taiwan", a declarat căpitanul Li Xi, purtător de cuvânt al comandamentului de est al armatei chineze.  Manevrele "se concentrează pe patrule de pregătire pentru luptă mare-aer, blocada porturilor şi zonelor-cheie", "asaltul unor ţinte maritime şi terestre", precum şi "dobândirea în comun a unei superiorităţi globale", a adăugat Li.

În consecință, Ministerul Apărării din Taiwan a confirmat că avioanele și navele au fost desfășurate ca răspuns la desfășurarea militară chineză mare în largul coastelor sale.

Imagini publicate de agenția de presă AFP surprind avioane de luptă taiwaneze care decolează și aterizează la baza aeriană Hsinchu din nord-estul insulei. De asemenea, în imagini apare și un vehicul terestru militar care era manevrat la bază, scrie BBC.

Ministerul taiwanez al Apărării a condamnat într-o declaraţie "comportamentul iraţional şi provocator", precizând că "a desfăşurat forţele adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător în scopul de a proteja libertatea şi democraţia, precum şi pentru a apăra suveranitatea" Taiwanului. Ministerul de la Taipei acuză China că subminează situația de securitate din regiune și amenință ordinea internațională.

În fața amenințărilor, ministerul din Taiwan a spus că se va „pregăti de război fără a cere război”. "În faţa ameninţării inamice, toţi ofiţerii şi soldaţii ţării sunt pregătiţi (...) Suntem hotărâţi şi încrezători (că suntem în măsură) să asigurăm apărarea securităţii naţionale", a continuat aceeaşi sursă.

Armata taiwaneză este în "alertă" de duminică, după ce a detectat un grup naval chinez în frunte cu un portavion ce se îndrepta spre sudul insulei, a anunţat Ministerul taiwanez al Apărării.

În acelaşi timp, armata chineză a difuzat o înregistrare video în care se declară "pregătită de luptă".

Exercițiile militare de pe coasta Taiwanului nu sunt singurele în care China este implicată luni, scrie BBC. În altă zonă, marina chineză a organizat exerciții militare comune cu Rusia, potrivit agenției de presă Interfax. Sunt informații că navele de război rusești și chineze au derulat „exerciții de luptă, exerciții de răspuns la acțiuni ale submarinelor și de apărare aeriană” în nord-vestul Oceanului Pacific.

China și Rusia au desfășurat mai multe exerciții militare comune în ultimele luni, deoarece Moscova și Beijingul încearcă să aprofundeze legăturile de securitate.

China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său, care urmează să fie luat înapoi cu forţa dacă este necesar. Beijingul a organizat trei serii de manevre de mare amploare în ultimii doi ani, implicând forţele sale aeriene şi marina pentru a încercui insula, care este gestionată autonom.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close