Asigurările ministrului chinez de externe Wang Yi au venit în timp ce Washingtonul a contestat desfășurarea forțlor rusești în fosta republică sovietică și masarea a aproape 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei. El i-a spus omologul său rus, Serghei Lavrov, într-un apel telefonic de luni, că China a sprijinit o Organizație a Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Moscova pentru a ajuta Kazahstanul la reprimarea „forțelor violente și teroriste”, cu condiția prealabilă de „respectare a suveranității Kazahstanului”.
El a spus că CSTO a jucat „un rol pozitiv în restabilirea stabilității” în țara din Asia Centrală.
Președintele kazah Kassym-Jomart Tokaiev a ordonat o represiune nemiloasă săptămâna trecută, după ce protestele privind creșterea prețurilor la combustibil au fost deturnate de grupuri violente ai căror membri au atacat clădiri guvernamentale și au ocupat aeroportul din cel mai mare oraș al țării, Almati.
Forțele conduse de Rusia urmează să înceapă retragerea din Kazahstan în două zile după stabilizarea țării, a declarat marți Tokaiev.
Rusia a trimis mii de militari în Kazahstan la câteva ore de la cererea de ajutor din partea președintelui. Beijingul a declarat că va lucra cu Kazahstanul pentru a îmbunătăți cooperarea în materie de securitate.
Wang i-a spus omologului său rus: „China și Rusia, ca membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și vecini prieteni ai țărilor din Asia Centrală, nu ar trebui să permită niciodată să izbucnească haosul sau războiul în regiune”.
El a adăugat că ambele părți ar trebui să continue să aprofundeze coordonarea și cooperarea, să se opună amestecului forțelor externe în afacerile interne ale țărilor din Asia Centrală și să se protejeze împotriva „revoluțiilor de culoare” și a celor „trei forțe” ale terorismului, separatismului și extremismului.
De asemenea, Wang a cerut Rusiei să sprijine Organizația de Cooperare din Shanghai condusă de Beijing, o alianță politică, economică și de securitate care include China, Kazahstan, Pakistan și India.
Tokaiev a descris violența din țara sa drept o tentativă de lovitură de stat cu militanți islamiști printre autori. Cel puțin 160 de oameni au murit în tulburări, aproape 10.000 au fost arestați.
Într-o întâlnire a Alianței militare CSTO prin video de luni, el a spus că ordinea a fost restabilită în Kazahstan, dar că vânătoarea de „terorişti” continuă.
Desfăşurarea Rusiei în Kazahstan a alimentat speculaţiile că Moscova ar putea crea un punct de sprijin permanent în ţară.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat Kazahstanul că va avea dificultăți să reducă influența Rusiei după ce a invitat trupe pentru a potoli tulburările, potrivit Express Uk.
El a mai spus că nu se așteaptă să vadă progrese în relațiile dintre SUA și Rusia atâta timp cât vor continua să existe tensiuni la granița cu Ucraina.
Casa Albă a declarat marți că este prea devreme pentru a spune dacă Rusia este serioasă cu privire la calea către diplomație după discuțiile de la Geneva.
Rusia a spus că nu este optimistă după prima rundă de discuții și nu va permite ca cererile sale de garanții de securitate din partea Occidentului să fie înfundate în negocieri întortocheate.
Wang a insistat că China va aprofunda legăturile strategice cu Rusia, va proteja interesele și drepturile „legitime” ale ambelor țări, pe lângă menținerea păcii mondiale.
South China Morning Post raportează că China face eforturi pentru o mai strânsă relație cu Belarus, susținut de Rusia, care a fost sancționat de Regatul Unit, SUA, Uniunea Europeană și Canada din cauza crizei migranților de la granița sa cu UE.
Președintele belarus Alexander Lukașenko a fost acuzat că a orchestrat un aflux de zeci de mii de imigranți de-a lungul granițelor sale cu Polonia, Lituania și Letonia.
Președintele chinez Xi Jinping i-a spus luni, într-un apel telefonic președintelui Lukașenko că țara sa este pregătită să colaboreze cu Belarus pentru a spori încrederea politică, a stimula cooperarea și a se opune forțelor externe care interferează în afacerile din Belarus.
Xi și-a exprimat, de asemenea, opoziția Beijingului față de ceea ce el a descris drept încercări ale forțelor străine de a provoca probleme cu Kazahstanul și orice eforturi de a diviza cele două țări.
Zhu Yongbiao, expert în afaceri din Asia Centrală de la Universitatea Lanzhou, a declarat pentru South China Morning Post că sprijinul Beijingului pentru angajamentul militar al Rusiei în Kazahstan și urmărirea cooperării cu Kremlinul provin din propriile nevoi economice și de securitate din propria țară și din Asia Centrală.
El a spus că China este îngrijorată că „interferența” occidentală s-ar putea răspândi în alte națiuni, iar Occidentul ar sprijini mai multe proteste în alte națiuni.