În China, traficul de copii răpiţi este un flagel împotriva căruia autorităţile erau, până de curând, aproape neputincioase. În ultimii ani, sub presiunea internaţională, autorităţile de la Beijing au trecut la măsuri mai dure împotriva traficanţilor. Numeroşi părinţi şi-au putut astfel regăsi copiii răpiţi cu ani în urmă.
Fermierul Wang Bangyi nu şi-a putut stăpâni lacrimile când şi-a revăzut fiul mai mic pentru prima dată, după doi ani. El a povestit că băieţelul fusese furat de un negustor ambulant, pe când avea doar zece luni.
"Vreau să vă mulţumesc tuturor din adâncul sufletului. Am sperat că o să vină această zi încă de când mi l-au luat", a declarat acesta.
Băieţelul lui Wang face parte dintr-un grup eliberat recent de poliţie din mâinile traficanţilor de copii. El i-a fost predat tatălui doar după ce identitatea i-a fost confirmată de testele ADN.
În fiecare an, în China sunt răpiţi sute sau poate chiar mii de copii. Prin tradiţie, familiile chineze preferă să aibă băieţi şi nu se dau în lături să-i cumpere la nevoie. Pe piaţa neagră, un băieţel de câţiva ani valorează peste 4.000 de dolari. Mai puţin dorite ca moştenitoare, fetiţele nu scapă nici ele de răpiri, dar sunt vândute la preţuri mult mai mici - în jur de 500 de dolari - pentru prostituţie sau muncă forţată.
Legile chineze nu sunt foarte severe cu traficanţii de copii, dar autorităţile au luat acum măsuri mai dure împotriva lor. În ultimele luni, peste 2.000 de copii au fost salvaţi.
Televiziunea chineză a difuzat imagini de la mai multe reîntâlniri emoţionante ale copiilor cu părinţii care-i credeau pierduţi pentru totdeauna.
DIn nefericire, însă, nu toate victimele şi-au mai regăsit familiile.
Antena 3