Antena 3 CNN Externe China face o livrare semi-secretă de rachete Serbiei

China face o livrare semi-secretă de rachete Serbiei

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 10:22 11 Apr 2022 Modificat la 10:22 11 Apr 2022
Avion Y-20 China
Sursa foto: Getty Images

Experții militari și din mass-media au declarat duminică că șase avioane de transport Y-20 ale Forțelor Aeriene chineze au aterizat sâmbătă dimineața pe aeroportul civil din Belgrad, care transportau sisteme de rachete sol-aer HQ-22 pentru armata sârbă.

Avioanele cargo chinezești cu marcaje militare au fost fotografiate pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad.

Livrarea de arme pe teritoriul a cel puțin două state membre NATO, Turcia și Bulgaria, a fost văzută de experți ca o demonstrație a extinderii globale a Chinei.

„Aspectul Y-20 a provocat întrebări, deoarece au zburat în masă, spre deosebire de o serie de zboruri cu o singură aeronavă”, a scris revista online The Warzone. „Prezența lui Y-20 în Europa în orice număr este, de asemenea, o dezvoltare destul de nouă.”

Președintele sârb Aleksandar Vucic aproape a confirmat livrarea sistemului de rază medie care a fost convenit în 2019, afirmând sâmbătă că va prezenta „cea mai nouă mândrie” a armatei sârbe marți sau miercuri, informează AP.

El se plânsese anterior că țările NATO, care reprezintă majoritatea vecinilor Serbiei, refuză să permită zborurile de livrare ale sistemului peste teritoriile lor, pe fondul tensiunilor legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Deși Serbia a votat în favoarea rezoluțiilor ONU care condamnă atacurile sângeroase ale Rusiei din Ucraina, ea a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva aliaților săi de la Moscova sau să critice direct atrocitățile aparente comise de trupele ruse acolo.

În 2020, oficialii americani au avertizat Belgradul împotriva achiziționării sistemelor antiaeriene HQ-22, a căror versiune de export este cunoscută ca FK-3. Ei au spus că, dacă Serbia dorește cu adevărat să adere la Uniunea Europeană și la alte alianțe occidentale, trebuie să-și alinieze echipamentul militar la standardele occidentale.

Sistemul de rachete chinezesc a fost comparat pe scară largă cu sistemele de rachete sol-aer S-300 american Patriot și rusești, deși are o rază de acțiune mai scurtă decât S-300-urile mai avansate. Serbia va fi primul operator de rachete chineze în Europa.

Serbia era în război cu vecinii săi în anii 1990. Țara, care caută oficial aderarea la UE, și-a întărit deja forțele armate cu arme rusești și chineze, inclusiv avioane de război, tancuri de luptă și alte echipamente.

În 2020, a primit drone Chengdu Pterodactyl-1, cunoscute în China sub numele de Wing Loong. Dronele de luptă sunt capabile să lovească ținte cu bombe și rachete și pot fi folosite pentru sarcini de recunoaștere.

Există temeri în Occident că înarmarea Serbiei de către Rusia și China ar putea încuraja țara balcanică spre un alt război, în special împotriva fostei sale provincii Kosovo, care și-a proclamat independența în 2008.

Serbia, Rusia și China nu recunosc statulitatea Kosovo, în timp ce Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale o fac.

×
x close