Antena 3 CNN Externe China ia peste picior SUA în presa de stat: "Să înceteze cu văicăreala, au călătorit gratis în trenul globalizarii"

China ia peste picior SUA în presa de stat: "Să înceteze cu văicăreala, au călătorit gratis în trenul globalizarii"

A.I.
3 minute de citit Publicat la 09:25 16 Apr 2025 Modificat la 12:31 16 Apr 2025
razboi comercial SUA China
Războiul comercial dintre SUA și China a depășit cadrul tarifelor la importuri și afectează industrii critice. Foto: Getty Images

Statele Unite trebuie „să înceteze să mai pozeze în victime” după ce „au călătorit gratis cu trenul globalizării”, scrie presa de stat din China, în timp ce războiul comercial dintre cele două țări ia amploare, notează The Guardian.

Escaladarea tarifelor, care a marcat săptămâna trecută, pare să fi luat o pauză, însă conflictul dintre cele mai mari două economii nu dă semne de încetare.

Publicația China Daily, oficiosul în limba engleză al Partidului Comunist Chinez, a publicat un editorial în care îl acuză pe Donald Trump că minte poporul american atunci când spune că SUA sunt jefuite de partenerii comerciali.

„SUA nu sunt jefuite de nimeni. Problema este că Statele Unite trăiesc peste posibilitățile lor de zeci de ani. Consumă mai mult decât produc. Și-au externalizat producția și au împrumutat bani pentru a avea un nivel de trai mai ridicat decât cel la care ar fi îndreptățite pe baza productivității lor. Departe de a fi 'înșelate', SUA au călătorit gratis în trenul globalizării”, scrie sursa citată.

„SUA ar trebui să înceteze să se mai plângă că sunt victime în comerțul global și să pună capăt comportamentului lor capricios și distructiv”, continuă textul din China Daily.

Până în prezent, guvernul statului comunist a refuzat să dea curs cererilor lui Trump de a renegocia în privința schimburilor comerciale. Președintele american a spus, marți că „mingea este în terenul Chinei”.

„China trebuie să facă o înțelegere cu noi. Noi nu trebuie să facem o înțelegere cu ei. Cu excepția faptului că ei sunt mult mai mari, nu există nicio diferență între China și orice altă țară”, se arată în textul declarației prezidențiale.

Analiștii se așteaptă ca războiul comercial să aibă un impact semnificativ asupra ambelor economii, în timp ce China face eforturi să își revină după pandemie, cu cheltuieli de consum scăzute și un șomaj ridicat în rândul tinerilor.

Beijingul anunță că economia chineză a crescut peste așteptări în primul trimestru din 2025

Miercuri, Beijingul a anunțat cifre economice peste așteptări, care s-ar baza pe faptul că  exportatorii locali s-au grăbit să livreze produsele în SUA înainte ca tarifele Administrației Trump să intre în vigoare.

Biroul național de statistică din China a comunicat că PIB-ul țării a crescut cu 5,4% în primul trimestru, peste previziunile analiștilor.

Președintele Xi Jinping vizitează în prezent mai multe țări asiatice. Turneul, planificat înainte de războiul tarifelor, servește acum eforturilor publice și private ale Beijingului de a consolida relațiile comerciale cu alte țări.

„China ar fi dispusă să se asocieze cu Malaezia și alte țări din ASEAN, să respingă curentul subteran al geopoliticii și al tribalismului, să rupă unilateralismul și protecționismul și să creeze o alianță strategică la nivel înalt (...)”, a declarat Xi într-un editorial publicat înainte de sosirea sa, miercuri, în Malaezia.

ASEAN - Asociația națiunilor din sud-estul Asiei - este o organizație politică și economică formată de zece țări. Constituită la 8 august 1967, din care în prezent fac parte Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Cambodgia, Vietnam, Laos, Thailanda, Brunei și Myanmar.

Războiul comercial SUA - China se poartă dincolo de tarife

În timp ce creșterea tarifelor pare să se fi oprit la 145% pentru importurile chineze în SUA și la 125% pentru importurile americane în China, cele două state găsesc alte modalități de a crește miza.

China ar fi ordonat companiilor sale aeriene să întrerupă achizițiile de echipamente și piese pentru aeronave de la companii americane, inclusiv Boeing.

De asemenea, Beijingul ar fi analizat modalități de a sprijini companiile aeriene chineze care închiriază avioane Boeing și care se confruntă cu costuri mai mari.

Zece aparate Boeing 737 Max sunt pregătite să intre în folosința transportatorilor aerieni din China. În cazul unora dintre aceste aeronave, documentele de livrare și plata ar fi fost finalizate înainte de intrarea în vigoare a noilor tarife, iar aparatele ar putea fi lăsate să intre în țară, a relatat agenția Bloomberg, citând surse anonime.

Miercuri, serviciul poștal din Hong Kong a anunțat că nu va mai accepta colete cu destinația SUA. Atunci când plănuiesc să expedieze diverse articole în SUA, locuitorii din Hong Kong „ar trebui să fie pregătiți să plătească taxe exorbitante și nerezonabile din cauza acțiunilor agresive ale Statelor Unite”, a precizat instituția. 

Expedierile care nu conțin mărfuri, ci doar documente, nu vor fi afectate, potrivit Poștei din Hong Kong.

Această regiune chineză autonomă este supusă de SUA acelorași tarife ca și China continentală.

De cealaltă parte a oceanului, Administrația Trump a anunțat o analiză cu privire la tarife suplimentare pentru produse farmaceutice și semiconductori, care ar putea duce la noi taxe pentru mulți dintre partenerii comerciali ai SUA.

De asemenea, administrația americană a cerut o estimare care ar putea avea ca rezultat noi tarife pentru minerale critice, metale din pământuri rare și produse asociate, cum ar fi smartphone-urile.

China domină lanțurile globale de aprovizionare cu metale rare. Beijingul a impus restricții la export pentru mai multe metale de pământuri rare, de când a izbucnit războiul comercial cu SUA.

×
x close