Un anunţ postat luni seară pe site-ul Ministerului Comerţului îndeamnă „gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a face faţă nevoilor zilnice şi situaţiilor de urgenţă”.
The Economic Daily, un ziar susținut de Partidul Comunist, a declarat că directivele sunt un efort al guvernului de a pregăti publicul pentru blocajele cauzate de COVID-19 în apropierea iernii.
China a aplicat o politică „zero COVID” care include testări pe scară largă și restricții pentru a elimina orice mică reapariție a coronavirusului. Țara se luptă cu mai multe focare de COVID-19.
Pan Chenjun, un analist în agricultură a declarat: „Directiva de a se aproviziona cu produse de necesitate se referă în principal la avertizarea rezidenților să se pregătească pentru restricții puternice dacă apar cazuri de COVID-19 în comunitatea lor”.
Evenimentele meteorologice extreme din ultimele luni, inclusiv inundațiile, au distrus recoltele și au perturbat aprovizionarea lanțului alimentar în anumite părți ale țării, a adăugat ea.
În consecință, costul anumitor alimente, cum ar fi legumele, a crescut. Altele, cum ar fi spanacul, și-au dublat prețul, în unele cazuri costând la fel de mult decât carnea, potrivit unui raport local.
La apogeul pandemiei de COVID-19 în China, la începutul lui 2020, lanţurile de aprovizionare au fost perturbate de intrarea în carantină a mai multor zone din ţară şi de blocarea multor axe rutiere.