Antena 3 CNN Externe China face exerciții militare pe mare cu Rusia după summitul NATO

China face exerciții militare pe mare cu Rusia după summitul NATO

Nave chineze si rusesti in Marea Japoniei august 2023 hepta
Nave de război ale Rusiei și Chinei participând la un exercițiu militar în Marea Japoniei în august 2023. Sursă foto: hepta / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2024   •   20:33

China a anunțat, vineri, că desfășoară exerciții militare comune, navale şi aeriene, cu Rusia în partea de sud a teritoriului statului comunist, relatează Agerpres citând presa internațională.

Această evoluție vine după summitul NATO desfășurat la Washington, în cadrul căruia Japonia a transmis că se vede tot mai amenințată de strângerea relațiilor ruso-chineze.

De asemenea, noile exerciții desfășurate de Moscova și Beijing par să meargă în paralel cu cele derulate de China și Belarus la granița cu Polonia.

Ce spune China despre exercițiile militare cu Rusia

Programul de exerciții militare "Joint Sea-2024" va dura până la jumătatea lunii iulie și se desfășoară în zona orașului Zhanjiang din provincia Guangdong, a declarat Ministerul chinez al Apărării.

Potrivit acestuia, aplicațiile militare în desfășurare urmăresc "să demonstreze determinarea și capacitățile ambelor părți de a face față, în comun, amenințărilor la adresa securității maritime, precum și de a menține pacea şi stabilitatea globală şi regională".

Instituția citată mai adaugă că exercițiile "vor permite aprofundarea parteneriatului strategic global de coordonare dintre China și Rusia pentru noua eră", desfășurându-se în conformitate cu planul anual de angajament militar al Beijingului şi Moscovei.

Ce au spus aliații despre China la summitul NATO

La summitul NATO desfășurat de marți până joi la Washington, aliații și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia și au salutat cooperarea sporită cu partenerii din zona Asia-Pacific pentru susținerea țării atacate.

În același timp, o declarație NATO a numit China drept "un susținător decisiv" al industriei militare ruse, prin furnizarea către aceasta a unor produse cu dublă întrebuințare, civilă și militară, în special microelectronice, mașini-unelte și dispozitive optice.

Secretarul general Jens Stoltenberg a descris țara comunistă drept o "provocare sistemică" pentru securitatea globală.

În replică, Beijingul a cerut NATO să înceteze "incitarea la confruntare" între blocuri și a avertizat această organizație că "va suferi consecințele" dacă va considera China "un inamic ipotetic".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a catalogat declarațiile lui Stoltenberg ca fiind "iresponsabile și provocatoare" și "impregnate de părtinire ideologică și de o mentalitate de tip Război Rece".

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close